top of page

Še slab teden za prvi prijavni rok na fakultete

Prvi prijavni rok na dodiplomske in enovite magistrske programe s pričetkov v študijskim letom 2020/2021 se zaključuje. Prve prijave bodočih študentov so neposredno povezane tudi z drugimi formalnimi aktivnostmi vpisnega postopka. MIZŠ je včeraj objavil tudi datume za javno objavo prvih podatkov o stanju prijav ter datume opravljanja sprejemnih izpitov.

Vir slike: Wikipedia, avtor: M. Grmek

Zaradi ukrepov, povezanih s preprečevanjem epidemije, smo že v marcu objavili prvo podaljšanje roka letošnjih prvih prijav na prvostopenjske in enovite magistrske programe.

Rok bi naj bil podaljšan do 9. aprila 2020, a je 2. 6. 2020 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na spletnem mestu GOV.SI objavilo obvestilo, da prijave še potekajo do 9. junija 2020. Nov rok je utemeljen na “Sklepu o ugotovitvi prenehanja razlogov za začasne ukrepe v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki začne veljati 1. 6. 2020. Glede na tek materialnih rokov to pomeni, da je osmi dan od dneva prenehanja ukrepov 9. 6. 2020.” (Portal eVŠ) Podobno kot smo navedli tudi za prijave za nekatere štipendije, katerih roki bodo podobno zaključeni v 8. dneh po prenehanju ukrepov.

Novi pomembni datumi za vse, ki se vpisujete na fakulteto

  • 9. 6. 2020: zadnji datum za oddajo elektronske prijave

  • 16. 6. 2020: objava prvih podatkov o stanju prijav

  • 26. 6.-10. 7. 2020: datumi za opravljanje preizkusov posebnih nadarjenosti, sposobnosti in spretnosti na visokošolskih zavodih, ki zahtevajo to kot pogoj za vpis (Akademija za glasbo jih je že opravila)

Na kaj je treba paziti pri prvi prijavi?

Prvo prijavo lahko oddate samo enkrat. Zato je dobro, da svoje tri želje izberete čim bolj premišljeno. Če na fakulteto še niste prijavljeni, pred prvo prijavo preverite še nekaj pomembnih informacij. Pomembno je, da veste, kakšni so pogoji za vpis na želen program (spošna/poklicna matura, izbirni predmeti, preizkusi na fakulteti). Seveda pri tem ne morete vedeti potrebnih točk, niti če jih dosegate, jih pa lahko poskusite oceniti. Glede na rezultate lanskega in prejšnjih let lahko predvidite, na katero fakulteto bi s svojim uspehom lahko prišli, če lahko že sedaj okvirno ocenite svoj okviren (ali pričakovan) uspeh na maturi. Primer izračuna točk si lahko ogledate tudi v dokumentu eVŠ.

Comments


bottom of page