top of page

Spreminjanje navad je postalo 'cela znanost'

Navade in razvade so tisto, kar v sodobnem svetu radi izpostavljamo. Namesto slabih starih navad je treba pridobiti nove in se raje razvaditi s tistim, kar nam bo koristilo. Zdi se, da so ljudje, ki imajo svoje ravnanje in življenje povsem pod nadzorom, edini pravi zmagovalci svojega časa in prinašajo možnost, da stremijo k prihodnosti.

Spreminjanje navad je postalo že praktično nova navada. Sam po sebi precej zabaven paradoks, bi lahko rekli. Saj mnogi pravijo, da smo svobodni šele, ko se otresemo vseh navad in počnemo stvari res po svoji volji in iskreni dobri želji. Precej utopično za svet, v katerem prebivamo.

A vendar, morda je prava mera nekje vmes; rutine, ki nam olajšajo delovanje, kot na primer zavezovanje čevljev, premikanje prestavne ročice v avtomobilu, umivanje zob vsako jutro in večer … so za nas seveda dobrodošle. Je pa dobro, če znamo prepoznati tiste navade, ki nam ne koristijo najbolj, čeprav so na prvi pogled precej priročne in prikladne. Sem sodi na primer grizenje nohtov, kajenje, stalno brskanje po družbenih omrežjih in še kaj, kar nam gre v resnici na živce in bi radi odpravili.

Znanost spreminjanja navad

Naši možgani delujejo po sistemu nagrajevanja. Če zelo banaliziramo na primeru prehranjevanja, lahko rečemo, da je vzvod občutek lakote. Poiščemo hrano in jo pojemo, da to potrebo potešimo, obenem pa se počutimo dobro, ker smo siti. In prav slednje je naša nagrada. Torej, če ponovimo na kratko, gre za enostaven vzorec, ki se glasi: “Vzvod - ukrepanje - nagrada.” Kar je čisto OK, saj fiziološko potrebujemo hrano, da lahko sploh funkcioniramo. Problem nastane, če je naš ukrep vedno nezdrava hrana, ki sicer da občutek sitosti, a vendar našemu telesu prinese več škode kot koristi.

Tako delujemo, že odkar pomnimo, saj nas s sistemom nagrajevanja motivirajo tudi starši, učitelji in drugi ljudje, ki nas od otroštva vzgajajo. Kasneje pa navade na nek način postanejo tisto, s čimer sami vzgajamo sebe. Kako torej izstopiti iz nezaželenega cikla vzorca nagrajevanja? Najlažje je, da ga nadomestimo z drugim, ki ga ponavljamo toliko časa, da “se prime”. Seveda, imeti se moramo pod nadzorom. A kaj ko naši možgani pod stresom (ko se vzvod potrebe pojavi) težko vključijo prefrontalni korteks, da bi nam pomagali preprečiti samodejno in nenadzorovano delovanje.

Nagrajevanje in navade - ali lahko izstopimo iz cikla?

En od načinov odvajanja od nezdravih navad, ki ga priporočajo tudi terapevti, je, da natančno analiziramo krog nagrajevanja. Kakšen sploh je ta cikel? Na kaj se odzivamo? Kakšen je občutek, ko posežemo po svoji nagradi? Nam res toliko pomeni ali lahko najdemo nekaj drugega, kar nam bo pomenilo več?

Če odpremo svoje misli in se prepustimo novim možnostim, nam kaj lahko uspe premagati stare nezdrave navade. Pri tem pa moramo vseeno paziti, da nove ne povzročijo drugih negativnih posledic, ampak da res pri vsem, kar počnemo, to počnemo čim bolj zavestno.

Comentarios


bottom of page