top of page

ZUPŠ-1 bo uredil številna področja študentskega življenja

Enoten zakon za urejanje položaja študentov še vedno ni sprejet. Zato ŠOS poziva k sprejetju in čimprejšnji ureditvi številnih področij študentske sociale in študentskega življenja nasplošno. Spomnimo se, katera področja bo enoten zakon urejal in zakaj.


1. Zvišanje štipendij, sicer postopno, za 20 % predstavlja pomemben doprinos k življenjskemu standardu študentov. Z višjimi štipendijami bo pokrivanje stroškov lažje in bo za marsikoga pomenilo manjšo potrebo po opravljanju študentskega dela. Tako bo več možnosti, da se bolje posvetimo študiju in se osredotočimo predvsem nanj.


2. O znatnem dvigu subvencije za študentsko prehrano smo že pisali, poleg tega pa se nam obeta še podaljšanje možnosti koriščenja v poletnem času.


3. Zagotovitev več sredstev za izgradnjo novih študentskih domov bo izboljšala možnost za bivanje študentov. Zakonska ureditev razpisa pa se bo spremenila na način, da bo rok za vpis v študentske domove odprt vse do novega razpisa.


4. Dohodki iz študentskega dela in pridobivanja štipendij do minimalne plače bi se morali izvzeti iz postopka pridobitve socialnih transferjev. Samo študentsko delo pa bi se moralo upoštevati tudi pri dodatku na delovno dobo za čas opravljanja le-tega.


5. Študij bi moral biti brez dodatnih stroškov dostopen tudi zares, ne samo na papirju. Zato zakon obeta prepoved zaračunavanja vpisnih in drugih pristojbin, ki se jih plačuje vsako leto tudi za vpis v program, ki bi moral biti za študente brezplačen.


6. Vsak študent, ki študij zaključi pred iztekom študijskega leta, lahko status obdrži do naslednjega. Mladim študentskim staršem pa se za vsakega rojenega otroka odobri eno dodatno študijsko leto.


Preverite še več podrobnosti o spremembah in izboljšavah za študente, ki jih prinaša ZUPŠ-1 in se podrobneje spoznajte z iniciativo “Kaj pa mi?”, ki jo izvaja Študentska organizacija Slovenije.


Comments


bottom of page