top of page

10 razlogov, da posvojite hišnega ljubljenčka

Živali so znane po tem, da pozitivno prispevajo k človekovemu počutju. Ne le, da nam pomagajo pri raznih psiholoških zapletih ali premagovanju kakšnega hendikepa, ampak imajo tudi druge manj očitne, a zato prav tako blagodejne učinke na naš vsakdan. Če razmišljate, da bi kakšnega zapuščenčka posvojili, berite naprej, saj vas bo 10 razlogov prepričalo v odločitev.

Hladni dnevi in noči pritiskajo na naše domove. Pa tudi na ulice, kjer se skriva kup brezdomnih živalic. Nekaj jih sicer razna društva in zavodi poberejo ter poskrbijo zanje po najboljših močeh, a vseeno je zavrženih ali zapuščenih predvsem mačjih in pasjih prebivalcev našega mesta preveč, da bi uspeli pomagati vsem. Je pa to veliko lažje, če se tudi mi, mladi opogumimo in se odločimo prevzeti odgovornost za kakšnega kosmatega družinskega člana. Kajti prinese nam lahko obilo veselja in še mnogo drugega dobrega. Kaj? Pa si poglejmo ...

1. Imamo občutek, da smo naredili nekaj dobrega, saj smo živemu bitju omogočili prijetnejše življenje.

2. Božanje in crkljanje pomagata uravnavati stres in pomirjata.

3. Spoznamo, kako je, ko nam ni treba skrbeti zgolj zase. To pa okrepi občutek odraslosti, samostojnosti in odgovornosti, ki nam bo v življenju še kako prav prišel. Našemu obstoju to daje tudi dodaten smisel, kar prispeva k naši osebnostni trdnosti.

4. Naučimo se reda in prilagajanja. Saj gre le za živalico, ki je odvisna od nas in z njo želimo ustvariti prijetno sobivanje.

5. Živali zahtevajo tudi gibanje - sprehode, igro … zato so dostikrat razlog, da postanemo bolj fizično aktivni.

6. Vplivajo lahko na naš življenjski fokus in tako kdaj pomagajo odvrniti misli od nepomembnih skrbi.

7. Dajejo nam občutek ljubljenosti. Ko jim mi izkazujemo pozornost, nam jo vračajo v enaki meri.

8. Mnogokrat se lahko nasmejimo kakšnim njihovim idejam glede preurejanja pohištva, ponesrečenim skakalnim ali plezalnim podvigom ali drugim lumparijam, ki jih počnejo.

9. Vedno nas je nekdo vesel, ko pridemo domov, nas navdušeno pozdravi (na svoj način) in nas dobesedno obožuje. Konec koncev smo mi tisti, ki jim dajemo hrano. ;)

10. Vsaka žival ima svoj karakter, kot tudi ljudje. Dostikrat lahko skozi njihove odzive na naše delovanje spoznamo marsikaj o sebi ter nam tako pomagajo tudi pri osebnostni rasti.

Vsi zgoraj našteti razlogi so resnični. Če so vas prepričali, da se odločite za kosmatega družinskega člana, super. Glejte le, da ste se odločili dokončno. In če kljub trdni odločitvi kaj ne gre po načrtu, poskrbite, da najde nov prijeten dom in da zopet ne pristane na ulici ali v zavetišču.

Commentaires


bottom of page