top of page

1800 plačanih pripravništev v Evropski komisiji

Evropska komisija vsako leto razpiše plačana pripravništva na področju administracije ali prevajanja. Letošnji razpis za udeležbo v programih od 1. oktobra 2020 do 28. februarja 2021 je odprt do konca januarja. Če želite pridobiti izkušnje v mednarodnem in multikulturnem delovnem okolju Evropske unije na področju politike, le nadaljuj z branjem in preveri podrobnosti.

Evropska komisija vsako leto dvakrat razpiše plačana pripravništva v Evropski komisiji, namenjena tistim, ki jih zanima delovanje tega organa EU, njegovega sodelovanja z drugimi institucijami in oblikovanja evropske politike. Pripravništva so petmesečna in prvo letos poteka od 1. marca do 31. julija 2020. Tisti, ki se ga bodo udeležili, so svoje prijave oddali že lani poleti. Za tiste, ki vas zanima pripravništvo v jeseni in pozimi od oktobra 2020 do konca februarja 2021, pa je sedaj pravi čas, da se prijavite. Prijave bodo namreč odprte do vključno 31. januarja do poldneva po Bruseljskem času.

Kdo se lahko prijavi?

Prijava ni omejena na starost, je pa namenjena vsem državljanom EU. Poleg slednjih je nekaj mest na voljo tudi predstavnikom držav izven EU. Pomembno je, da imate diplomo na študijskem programu, ki dosega 180 kreditnih točk (standardna 3-letna prva bolonjska stopnja). Poleg tega je pomembno, da obvlada vsaj 2 uradna jezika EU, od tega vsaj enega izmed Angleščine, Nemščine ali Francoščine. To velja za vse, ki se prijavljajo na administrativno pripravništvo. Tisti, ki jih zanima prevajalstvo v Generalnem direktoratu za prevajanje, pa mora njihov glavni ciljni jezik biti en izmed uradnih jezikov EU in kot vir morajo obvladovati uporabo enega izmed prej omenjenih treh delovnih oz. proceduralnih jezikov.

Prijave na pripravništvo, za katerega obljubljajo odlično priložnost umestitve akademske teorije v prakso, so odprte. Le ustvarite si svoj račun in se prijavite preko spletne aplikacije. Pri prijavi imejte pripravljena tudi skenirana dokazila, ki jih boste lahko oddali kot priloge. Poleg obveznih poiščite še tiste, ki vam lahko prinesejo dodatne točke. Te lahko pridobite tudi z referencami prostovoljnih, izobraževalnih ali drugih mednarodnih izkušenj, dobrim motivacijskim pismom, redkim področjem študija in strokovnimi objavami.

bottom of page