top of page

Prvo prijavo na fakulteto oddajte do 3. marca 2017

Od 6. februarja že teče prvi prijavni rok za vpisna mesta na fakultetah. So vam informativni dnevi pomagali najti pravo? Če ja, se prijavite, sicer pa še imate nekaj časa za razmislek. A ne zelo veliko - prvi prijavni rok namreč traja do 3. marca 2017.

Prvo prijavo na razpisana vpisna mesta fakultet opravijo vsi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, prav tako pa tudi vsi ostali, ki sicer niso več vključeni v šolski sistem, a se želijo vpisati na fakulteto. Vsako leto je zato prva prijava najbolj množična in s tem se tudi večina mest na najbolj priljubljenih programih že zapolni v tem prijavnem roku.

Prva prijava na fakulteto: elektronska oddaja ali po pošiljanje po pošti?

Vse se digitalizira in s tem tudi prijavni sistem za vpis v prvi letnik fakultete. Obrazec za prijavo boste torej dobili na spletni strani portal.evs.gov.si, kjer boste izbirali, če boste prijavo oddali z digitalnim potrdilom (elektronska prijava) ali uporabniškim imenom in geslom (prijava preko običajne pošte).

Za elektronsko prijavo postopek poteka podobno kot pri izpolnjevanju / oddaji drugih uradnih dokumentov preko digitalnih kanalov, za katere potrebujete digitalno potrdilo in podpisno komponento, ki jo prenesete in namestite v brskalnik, v katerem boste prijavo izpolnili. Prednost e-oddaje je, da pri vpisu v sistem z digitalnim potrdilom aplikacija že prepozna vašo identiteto in zato podatke prijavitelja ter naslov stalnega prebivališča prenese iz centralnega registra prebivalstva. Vi nato le še izberete vrsto prijave in sledite prijavnemu postopku, ki vas vodi do oddaje z digitalnim podpisom. Te prijave ni potrebno pošiljati po pošti, če jo izpolnite in oddate do prvega prijavnega roka, 3. marca 2017. Če prijavo po oddaji spreminjate, dopolnjujete ali kako drugače urejate, jo morate oddati ponovno (sicer se šteje vaša prvotno oddana prijava). Še bolj pa bodite pozorni, če prijavo prekličete, saj se bo v primeru, da je ne oddate ponovno, štelo, da je sploh niste oddali. Na spletni strani evs.gov.si boste našli tudi navodila za namestitev certifikata z usmeritvijo k pričetku prijavnega postopka in vpogled v vašo že izvedeno prijavo.

Dostikrat se zgodi, da komu elektronska oddaja zaradi nevajenosti uporabe elektronskih podpisov in certifikatov ne ustreza. Če bi se tudi vi raje prijavili “po starem”, se boste kljub temu še vedno morali registrirati v sistem; pridobiti svoje uporabniško ime in geslo, s katerima boste nato dostopali do sistema. Ob prijavi morate prejeti potrditveni e-mail, ki lahko “uide” tudi v mapo z vsiljeno pošto. Za vse ostale težave pri prijavi pa si oglejte navodila za prijavo z uporabniškim imenom in geslom ter natančno preberite, kako postopati, če se pojavi katero od opozorilnih sporočil.

Vir: portal.evs.gov.siportal.evs.gov.si

bottom of page