top of page

Uvajalni teden na UM

Univerza v Mariboru morda res ni tako opevana in čaščena kot ljubljanska, ima pa zato nekatere druge prednosti - med njimi tudi uvajalni teden. Skupaj smo preverili, kaj sploh je uvajalni teden in kako lahko koristi vsem, ki šele začenjate s študijem. Kaj vemo, mogoče pa se ga lotimo tudi sami in ga prihodnje leto v sodelovanju s fakultetami iz našega okolja organiziramo za lokalne študente.

Fakultete, ki delujejo pod okriljem mariborske univerze, zopet prirpavljajo uvajalni teden za študente, ki letos prvič sedajo v študijske klopi. Prvič so projekt “zagnali” leta 2012, od takrat pa se je že dobro “prijel” in ga sedaj uspešno izvajajo vsako leto. Če ste tudi vi eni izmed novopečenih študentov na eni izmed fakultet UM, se vam sigurno splača, da se ga udeležite.

Univerza v Mariboru skrbi za študente

Če se ozremo po naši ljubi kuri (živalsko poimenovanje se seveda nanaša na obliko naše sanjske deželice pod Alpami), lahko hitro opazimo, da študentje po prihodu na fakulteto dostikrat ne vemo, kam se obrniti. Če smo s sabo vzeli kakšnega sošolca iz srednje ali sosedo iz domače vasi, potem se nekako že znajdemo. Sicer pa zna biti kar zoprno. - Se kdo morda še spomni, kako je bilo, ko je prvega oktobra iskal predavalnico 47625-b-Pa? Ja, tečno. Sploh ko po 5 minutah ugotoviš, da pa le nisi našel prave in da namesto ekonomske teorije 1 poslušaš projektni menedžment na drugi bolonjski stopnji.

No, nekega dne, dolgo nazaj, so študentje tedanje FG UM rekli, da sedaj je pa tega dovolj (imamo interne informacije, da je res bilo tako!) in po zgledu anglo-ameriških študijskih institucij zasnovali tutorski sistem. Torej, šlo je za ekipo študentov in profesorjev, ki so želeli pomagati vsem študentom (ne le prišlekom), da bi jim čim bolj olajšali študij. In ne, ni šlo za napotke, kako se ogniti študijskim obveznostim ali inštrukcije, ampak za pomoč pri reševanju organizacijskih, uradniških pa tudi osebnih stisk, če so te imele vezo s študijem. Delo je bilo na začetku organizirano čisto prostovoljno in samostojno, vendar so jim kmalu sledili še študentje drugih fakultet, zadevi postavili formalne temelje in trdo zagrabili bika za roge. Ni bilo dolgo, ko so jim sledile tudi fakultete drugih univerz, še posebej intenzivno pa so se tutorstva pričele posluževati kot gobe po dežju rastoče nove samostojne fakultete.

Ko so jih torej končno vsaj malo dohitele, pa so se na UM odločili že za naslednji korak, to je uvajalni teden za Bruce, ki ga vsako leto ponudijo svežim študentom, da se lažje orientirajo, ponovijo snov ali pa se enostavno spoznajo s svojimi novimi sošolci.

Kaj prinaša uvajalni teden UM

Uvajalni teden za študente ni obvezen, je pa priporočljiv. Tisti, ki ste kdaj bili na študiju v tujini, poznate t. i. “orientacijske” tedne (ali ponekod celo ves mesec). Zato veste, kako prav pridejo. Če nič drugega, so odlični za kakšen žur. No, danes pa poglejmo, kaj nam prinašajo čisto naši, slovenski uvajalni dnevi oziroma tedni.

Letos uvajalni teden poteka od 25. do 29. septembra. Med tem ko ene fakultete izkoristijo po cel teden ali celo še kakšnega prej, pa se druge “vključijo” šele zadnji dan ali dva. Tudi programi, ki jih pripravijo študentom, so vsebinsko in tematsko različni. Vsaka članica ima pravico do oblikovanja lastnega programa glede na kapacitete in potrebe študentov, ki jih opažajo. V veliki večini gre za pozdravne nagovore, seznanitve s samim načinom dela institucije - tako rednega programa kot njenih obštudijskih dejavnosti in študijskega okolja, ter kakšna neformalna druženja.

Nekatere fakultete, sploh tiste, ki v prvih letnikih pogrešajo pogljobljeno znanje naravoslovnih predmetov, pa organizirajo tudi že študijski proces. Ta sicer ne spada v uradni del predmetnika in ni ocenjen, lahko pa novopečenim študentom pride precej prav, saj za nekatere obnovi, za druge, manj pridne, pa celo prvič predstavi določena znanja, ki bi jih morali s sabo prinesti že iz srednje šole.

Sigurno zelo koristno. Sploh za tiste, ki potrebujete nekaj časa, da se navadite na novo okolje in se radi v miru pripravite na nove življenjske izzive.

Če vas slučajno še nismo čisto prepričali, pa toplo vabljeni, da si preberite še vabilo ŠSUM.

bottom of page