top of page

5 tehnik za boljše pomnjenje

Učiti se. Naučiti se. Zapomniti si. Razumeti. Vse to so dnevne naloge vseh nas, študentov, da bi si glave napolnili s številnimi podatki, informacijami, logičnimi povezavami, mehanizmi, idejami, teorijami in še čemu. Seveda svoje naloge pogumno opravljamo. Da pa bi pri tem bili še bolj uspešni, smo našli nekaj miselnih vaj, ki spodbudijo naš um in morda celo razum.

Pravijo, da za nagubane in sposobne možgane je potrebno zdravo jesti, se dosti gibati, kakovostno spati in še kaj … torej tisto, s čimer vam gnjavimo ves čas. Res pa je tudi, da možganom lahko ponudimo še nekaj več. Bolj jih lahko okrepimo, spodbudimo in pripravimo na učenje s posebnimi miselnimi vajami, ki temeljijo predvsem na vzpostavljanju ter krepljenju spominskih ter logičnih povezav.

1. Zapomni si, stopnja za začetnike

Prva je najlažja - poskusite si čim več stvari v življenju zapomniti. Telefonske številke, nakupovalni seznam, šolski urnik … začnite tako, da si poskusite zapomniti nek seznam. Nato pa ga čez eno uro poskusite ponoviti “na pamet”. Sčasoma vam bo uspelo, da bodo seznami daljši in si jih boste tudi bolje zapomnili.

2. Računanje je igra!

Preproste račune poskusite rešiti kar v glavi. Koliko boste plačali, če je majica znižana za 30 %? Koliko vam mora zaračunati natakar, če lahko vse cene najdete v jedilnem listu? Koliko minut še morate čakati vlak, če veste, kdaj odide s perona?

3. Zapomni si, napredna stopnja

Izberite ducat naključnih predmetov in jih zložite na mizo. Dobro si oglejte, kaj vse ste zložili in vse skupaj pokrijte z odejo. Nato zaprite oči za 10 sekund in jih poskusite obnoviti čim več. To vajo je še bolje delati v parih - predmete zlagajte in skrivajte en drugemu.

4. Nazaj po isti poti

Poskusite povzeti današnji dan od zadnjega trenutka, ki se je zgodil, nazaj. Ali tako obnovite kakšen drug postopek; npr. če radi pečete, pričnite tam, ko pecivo že vzamete iz pečice in zaključite, tako da naštejete, katere sestavine vse ste si pripravili.

5. Miselne družabne igre

V zgodnjih večerih in hladnem vremenu velikokrat paše, da se družba zbere in ob toplem čaju (brez alkohola, ker alkohol ni ravno najboljši za možgane) in družabni igri. Mogoče s kartami; na primer tarok ali bridge sta kar miselno intenzivna. Ali, še bolje, scrabble, activity ali druge igre, ki temeljijo na tem, da je treba naslednji korak premisliti. Seveda pa je bistveno, da se ob njih tudi zabavate.

Kakšne so pa vaše tehnike za izboljšanje spomina in posledično lajšanje učenja? Delite jih z nami, mi jih bomo pa z vsemi ostalimi!

Tags:

bottom of page