top of page

5 alternativnih idej za darila

Si že zavil(-a) vsa božična darila za svoje najljubše? Kaaaj? Še vedno jih iščeš? Potem pa nujno potrebuješ tele naše ideje! Tokrat bi ti radi predstavili malo drugačne, morda celo tako izvirne, da na njih še nikoli nisi niti pomislil(-a).

Že zadnjič smo omenjali, da ni treba, da imajo darila zgolj materialno vrednost. No, v bistvu smo si drznili postaviti še odločnejšo trditev; darila, ki se jih ne da kupiti, so v resnici vredna še več! Veliko bolj nam ogrejejo srca in nas povežejo med seboj v teh mrzlih dneh, ko nam človeška toplina in bližina prideta še kako prav.

Zato smo se tokrat odločili z vami deliti še nekaj idej za alternativna darila, ki od vas ne zahtevajo toliko evrov, pač pa iznajdljivost, spretnost in izvirnost.

1. Obudimo stare spomine.

S psihološkega vidika lepi spomini v nas vedno vzbudijo pozitivna občutja in povzročijo sprošanje hormonov, ki nas delajo srečne. Zato je naša prva ideja za alternativno darilo naslednja: poiščimo staro sliko z dogodka, na katerem smo skupaj z obdarovancem (ali obdarovanko) občutili veliko veselje; npr. s kakšne valete, rojstnega dne ali pa enega prejšnjih božičev. Če je slika analogna, jo najprej spravimo v digitalno obliko, nato pa se poigramo s kakšnimi spletnimi aplikacijami za pošiljanje e-čestitk. Z grafičnimi funkcionalnostmi jo malce dodelamo, zapišemo kakšno simpatično voščilo, ki bo lep spomin še bolj priklicalo v srce naslovnika (naslovnice). Čestitko pošljemo na e-naslov tudi sebi, da bo v spomin tudi nam ali pa jo kar natisnemo in podarimo osebno.

2. Reciklirajmo.

Ponovna uporaba je totalno “in”. Zato raziščimo svoja podstrešja, kleti, pojdimo na kak bolšjak … najdimo knjigo / kaseto / ploščo, ki nas je nekoč ganila, nato pa jo “obnovimo”. Za knjigo lahko izdelamo kakšen lušten ovitek iz kolaža ilustracij ali pa enostavno najdemo boljši časopisni papir, ki nam je všeč. Naredimo novo “platnico” kasete kar na roke; enostavno jo izrežemo iz papirja in porišemo ter popišemo. Prevlečemo lahko tudi ovitek plošče s kakšno zanimivo teksturo ali pa ga enostavno poškropimo z zlato, srebrno ali drugo praznično barvo. In preden svoj obnovljen izdelek ponosno predamo v roke, katerim je namenjen, napišemo še posvetilo.

3. Bodimo aktivni in koristni.

Nabašimo se v avto (ali pa na sani), pojdimo do prvega pasjega zavetišča, si sposodimo novega prijatelja in že nas čaka lušten sprehod. Ali pa pojdimo do kakšnega doma za ostarele, onkološke bolnišnice za otroke ali druge institucije, kjer najdemo tiste, ki jim življenje res ne prizanaša. Kajti njim bo naš trud še posebej veliko pomenil in nam ga bodo tisočkrat povrnili z veseljem, ki ga bodo občutili, ker smo jim namenili nekaj trenutkov. Imaš kakšnega res tenkočutnega prijatelja? Potem res ni boljšega darila kot to, da ga (jo) vzameš s sabo na prav tak alternativen izlet! Pa še celo leto ga (jo) boš lahko zbadal na račun od ganjenosti mokrih oči in piskajočega glasu. :P

4. Naredimo si pravljično deželo doma.

Vzemimo si čas za krašenje, specimo pecivo, skuhajmo božični čaj in povabimo tiste, ki jih imamo najraje. Še bolje pa bo, če to storimo skupaj. Pri tem nikar ne pozabimo posneti zabavnih fotografij in jih dati natisniti. Med prazniki jih potem pošljemo po pošti kot čestitke in presenetimo svoje najljubše.

5. Organizirajmo skritega božička.

Če veliko časa preživimo v nekem kolektivu ali ekipi, s katero smo zelo povezani, izkoristimo bližino en drugega in se dogovorimo za skritega božička. Najprej določimo pravila igre; najpogosteje so darila izdelana doma z omejenim budget-om, ki ga lahko udeleženci uporabijo zanja. V eni različici igrice se lahko obdarovance določi že pred izdelavo daril, v drugi pa se darila enostavno prinesejo na kup in žrebajo, kdo dobi katerega. Prva verzija je boljša za tiste, ki se med sabo dobro poznajo, druga pa za večje in manj povezane skupine sodelavcev ali kolegov.

Imaš še ti kakšno alternativno idejo za praznična darila? Deli jo z nami, da jo sporočimo še ostalim!

Comments


bottom of page