top of page

5 navad za lepši dan

Splet, revije, knjižnice so polni nasvetov za samopomoč - kako biti srečnejši, uspešnejši, lepši, produktivnejši, zdravejši … ups. No, seveda smo mislili napisati “bojl zdravi”, ampak so nas vsi ti “ši”-ji malce zanesli. Dejstvo je, da ima vsak med nami svoje navade, svoje razloge za lep dan, vendar pa je nekaj takšnih, ki lahko delujejo vedno in povsod. Mi smo jih preizkusili in jih priporočamo iz lastnih izkušenj. Ste pripravljeni, da poskusite tudi vi?

Dnevi se vrstijo: sončni, oblačni, veseli, žalostni, takšni, ki prinašajo slabe vesti, pa tudi dobre novice, takšni, ki se začnejo s kakšnim zoprnim opravilom, kot je obisk zobarja ali pa končajo s kakšnim prijetnim, kot je praznovanje rojstnega dne. Lahko bi rekli, da je včasih dan dober, včasih slab in da to ni kaj dosti odvisno od nas samih. Seveda, če smo sredi vojne in na našo hišo pade bomba, verjetno res težko ostanemo optimistični. V splošnem pa lahko kljub neljubim dogodkom ali obveznostim sami poskrbimo, da bo naš dan prijeten in ga morda polepšamo še komu. KŠOC-evci to počnemo z navadami, ki vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

1. Nasmeh in prijazna beseda - samemu sebi v ogledalu

Saj veste, kako pravijo, najprej moraš imeti rad sebe, nato boš lahko imel rad druge in bodo drugi lahko imeli radi tebe. Zato naj bo prvi jutranji nasmeh namenjen nam samim. Tudi, če je primaren razlog, da si ga pokažemo, pregled temeljitosti ščetkanja zob. Če boste ob tem pomislili še na kaj lepega in to misel ohranili, ste pa naredili že več kot dovolj za lep začetek dneva.

2. Ne dovolite, da vas “potegnejo” v dramo

Včasih, ko so ljudje v stiski, to kažejo na čudne načine. Nekateri, ko so sami nesrečni, celo hočejo, da so nesrečni tudi drugi! Pa če za to imajo razlog ali ne. Vi se jim ne pustite. Naj bo njihova nesreča njihova, vi pa jim raje ponudite košček svojega veselja - morda pa vam uspe, da zamenjajo ploščo. A tudi če ne, važno je, da ostanete zvesti sebi in svoji pozitivni naravnanosti.

3. Odklopite se

Ko greste na kosilo, jejte in se pogovarjajte o nepomembnih rečeh. Ne brskajte ves čas po telefonu ali računalniku. Dovolite si vzeti trenutek zase, zadihati, si preprosti reči: “A mi ni fajn?” Tudi če tega ne morete storiti tekom dne, ko je obveznosti veliko, si čas zase in za svoj odklop vzemite vsaj zvečer, da umirite misli pred spancem, ki bo tako prijetno krepčilen.

4. Pomagajte drugim

Ste vedeli, da so naši možgani narejeni na način, da se odzivajo na čustva ljudi, s katerimi smo v stiku? To sposobnost nam omogočajo zrcalni nevroni. Zato ob tem, ko pomagamo drugim, pomagamo tudi sebi. Če ljudi ob tem razveselimo, bomo tudi mi deležni tega istega veselja. No, verjetno tudi zaradi tega, ker so nam starši privzgojili prijeten občutek ob pomoči drugim, ampak saj ni pomembno. Pomembno je, da je naš dan tako lepši.

5. Bodite hvaležni

Dovolite si uživati v majhnih stvareh, še posebej se potrudite najti nekaj dobrega v vsaki zoprni situaciji. Na primer bodite hvaležni za to, da vas nič ne boli in da je jutro brez dežja in lahko brez težav odkolesarite na faks, ko zamudite trolo. Ali pa takrat, ko imate že vsega dosti, v mislih sestavite seznam vsega, za kar ste v življenju lahko iskreno hvaležni - nadležno ljubečo družino, malo preveč nore prijatelje, neubogljivega hišnega ljubljenčka, glasno sosedo, ki vsako jutro poje pod tušem, a v vaši odsotnosti zaliva vaše rože… vedno, čisto vedno se z malo volje lahko najde marsikak razlog za hvaležnost.

Bonus navada: humor

Strokovnjaki pravijo, da je humor en najboljših borcev za uravnavanje stresa. Ste vedeli, da ljudje v najbolj čustveno obremenjujočih službah pokajo najbolj divje vice? Na primer reševalci na terenu bodo vedno imeli v rokavu najbolj zabavne šale. Pa vi? Znate neprijetnost obrniti v šalo? Poskusite in kmalu se ne bo več zdela tako neprijetna ...

Comments


bottom of page