top of page

5 stvari, ki se ti jih splača narediti, ko diplomiraš in ostaneš brez statusa

Brez statusa? Ne zganjajmo panike. Raje v miru premislimo, kako naprej. Res je sicer, da se v trenutku, ko se soočimo iz oči v oči z dejstvom, da smo ostali brez študentskih ugodnosti, kar malce prestrašimo. In to upravičeno. A dobro se je tudi zavedati, da konec nečesa pomeni nov začetek. Prav slednji pa bo lažji, ko preveriš, katerih 5 stvari je dobro narediti, ko diplomiraš in ostaneš brez statusa.

Status študenta prinaša številne ugodnosti, ki nam olajšajo življenje in nam pomagajo, da lahko v miru in redno študiramo. Ko študij uspešno zaključimo pa izgubimo tudi status. A ni nobene potrebe po paniki. Raje se veselimo novega življenjskega obdobja, ki nam ga prinaša zaključek izobraževanja.

Je diploma, ni pa statusa? Pripravi se na nov začetek!

1. Na zavod bo treba

Ja, seveda, zavod za zaposlovanje. Kajti tam se prijavimo kot aktivni iskalci zaposlitve, kar nam prinaša tudi možnost prejemanja socialne podpore in plačila zdravstvenega zavarovanja iz javnih sredstev. Poleg tega pa s svojim svetovalcem ali svetovalko pripravimo še zaposlitveni načrt in poskušamo čim prej najti primerno zaposlitev.

2. Zdravstveno zavarovanje

Če ga še niste uredili preko centra za socialno delo, se zglasite v vam najbližji pisarni (v Celju je na Gregorčičevi pri Zdravstvenem domu) in se pozanimajte, kako si uredite plačilo zdravstvenega zavarovanja. To je namreč pomembno, če potrebujemo zdravstveno storitev, saj v primeru neplačevanja tudi zdravstvena kartica ne bo potrjena.

3. Socialna podpora

Prijavljeni v lastno gospodinjstvo imate v primeru brezposelnosti (in nekaterih drugih pogojev, kot je ta, da nimate prihrankov ali drugih načinov za pridobitev finančnih sredstev za preživljanje) možnost pridobitve socialne podpore, ki v polni vrednosti znaša okrog 400 evrov mesečno. Poleg tega boste imeli pokrito tudi plačilo zdravstvenega zavarovanja s kritjem razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev.

4. Posodobljen življenjepis in aktivacija ViP

Seveda je dobro, da po zaključku študija pričnemo tudi s samostojnimi aktivnostmi pri iskanju zaposlitve. Sploh če se za prijavo na Zavod za zaposlovanje ne odločimo. Posodobimo svoj življenjepis in poiščimo tiste znance ter prijatelje, ki nam lahko pomagajo pri iskanju zaposlitve.

5. Delo preko študentskega servisa naj se spremeni v zaposlitev

Res je, že vrabčki na strehah čivkajo, da imajo delodajalci raje študente, saj imajo z njimi manj obveznosti in so torej cenejša delovna sila. Pa vendar je v kakovostnih in uspešnih podjetjih z dobrim poslovnim modelom klasična pogodba o zaposlitvi edini logični korak po zaključku študija in poteku študentskega statusa delavca, ki je svoja dela opravljal preko napotnice. Seveda v primeru obojestranske želje po nadaljnjem sodelovanju. Zato naj nam ne bo neprijetno delodajalca soočiti s tem dejstvom. Še bolje pa je, da v primeru, da zaključek študija šele prihaja, to napovemo že sedaj in poskusimo urediti vso potrebno dokumentacijo takoj po preteku statusa. Tako lahko namreč rešimo praktično vse, kar smo našteli zgoraj.

Comments


bottom of page