top of page

5 zanimivih načinov, da najdemo motivacijo za nov semester

Čas je, da si oddahnemo od izpitnih naporov in se pripravimo na nov semester. Eni manj, drugi bolj uspešni smo se prebili skozi mesec pisnih, ustnih, teoretičnih, praktičnih, opisnih, računskih in drugih nalog, s katerimi smo dokazali svoje znanje in usposobljenost za nemoteno nadaljevanje študija. Adrenalin je popustil, kamen je padel s pleč in kar naenkrat je lažje dihati.

A ne za dolgo. Drug semester je za študente UM takorekoč pred vrati (oz. takoj za vikendom), med tem ko so ga študentje Univerze v Ljubljani že pričeli. Novi predmeti, novi izpiti, nova znanja, novi profesorji.

Novi mi? Seveda! Vsaj to smo si obljubili v preteklem mesecu vsakič, ko smo par dni pred izpitom ugotovili, da literatura ne obsega zgolj 20 strani zapiskov sošolca, ampak še učbenik, skripto, prosojnice PPT s predavanj in dodatno gradivo. Motivacija je bila močna, sedaj ko se je vse skupaj nekako umirilo, pa se nam ideja o pomembnosti in koristnosti sprotnega dela počasi oddaljuje in nam maha v slovo s solzami v očeh.

5 preveč preprostih idej za krepitev motivacije, da bi lahko res koristile - a ravno prav zanimivih, da jih moramo preizkusiti

Tudi na KŠOC-u se spopadamo s takšnimi ločitvami od dobrih namenov. Zato se včasih zamislimo nad seboj in da bi malce pomirili vest, pobrskamo po spletu ter

a) iščemo potuho v člankih tipa “lenoba je značilnost inteligentnih" in

b) iščemo rešitve v nasvetih za večjo motivacijo.

Ne enih ne drugih - fejk ali resničnih - seveda ne manjka. Kaj pa je 5 najbolj preprostih načinov za povečanje motivacije, ki smo jih pripravljeni preizkusiti ta semester? Preverite jih in jih preizkusite z nami! Junija pa preverimo, če so nam kaj koristili. - No, če jih prej zaradi šibke motivacije ne bomo pozabili …

1) Močna pokončna drža. Pravijo, da se moramo samo za 2 minuti vzravnati in že se bodo po naših žilah pognali hormoni, ki nas bodo spodbudili k delu. Torej, ko nam začne vse iti na živce, samo dvignimo glavo in če se da, še stegnimo roke navzgor (stoje ali sede). Nič lažjega kajne?

2) Vsak dan imejmo za novo priložnost. Recimo si: danes je dan za spremljanje in sodelovanje na predavanjih. In pojdimo na faks. Ne, vmes ne zavijmo še po sendvič in po kavo! Naravnost na faks!

3) Jejmo čokolado. Ste že opazili, da imajo nekateri ljudje pri delovni pisalni mizi “čokoladni predal”, ki nikoli ni prazen? Ko vse postane tečno in stresno, enostavno pojedo malce čokolade z višjo vsebnostjo kakava, ki jim pomaga pri fokusu. Nikar ga ne zamešajmo s katerimkoli cukrom, ker tistemu se potem reče čustveno hranjenje (ga obdelamo kdaj drugič), ki pa dolgoročno dostikrat pripelje do vse prej kot motivacijskega učinka.

4) Obdajmo se z zeleno. Barvo, seveda. Pravijo, da so naredili raziskavo in da deluje. Hmm. Pa probajmo, zakaj pa ne …

5) Dopovejmo si, da smo lahko enako produktivni, kot smo v nekoristnih stvareh (npr. igranju računalniških igric ali skrolanju po novicah), tudi v koristnih. Da nam bo lažje, si najdimo motivacijski napis in ga shranimo / nalepimo / napišimo na prostor, ki ga vidimo vsak dan, po možnosti večkrat - na primer na svoje ozadje na telefonu.

Mi smo samo po zapisu tele novice že veliko bolj motivirani! In zelo zelo upamo, da je - in bo - pri študijskih podvigih tega semestra pomagala tudi vam.

Comentarios


bottom of page