top of page

7 nasvetov za uspešnejše reševanje maturitetne (ali druge) izpitne pole

Zadnji trenutki, preden dobiš maturitetno polo. Mirno sediš za čisto svojo mizo in mezinec na nogi ti trza. Malo ti je slabo in bojiš se, da boš zoper moral(a) teči na WC. In potem dobiš polo. S potnimi rokami obrneš prvo stran, vidiš prvo vprašanje in - “black out”! Preden se pobereš, mine nekaj trenutkov in se potem nekako prebiješ skozi. Še dobro, saj bi sicer šla 4 leta truda in učenja v nič.

Študenti KŠOC-a z mnogimi izkušnjami bi vam radi pri tem pomagali. Zato smo zbrali 7 najbolje delujočih nasvetov naših babic (no, mogoče nam jih niso dale babice, se pa dobro sliši), s pomočjo katerih se boš lažje prebil(a) skozi vsako izpitno polo - tudi maturitetno.

1. Umiri svoje živce.

Sliši se enostavno … in tudi je! Najlažje se umiriš s pomočjo dihanja. Sledi ritmu dihanja, ki se ga učijo ameriški marinci. Ampak prej povadi, da vidiš, kako takšno umirjanje deluje nate - kaj lahko te namreč tudi uspava, česar pa sigurno nismo hoteli!

2. Pripravi si zalogo pisal in drugih pripomočkov, ki jih potrebuješ.

Svinčnike ošili prej! Če jih sploh lahko uporabljaš. Pazi, da pišeš s kemičnim, kjer je to potrebno in za vsak slučaj imej še kakšnega na zalogi. Računaj s svojim kalkulatorjem in preveri, da so vse nastavitve pravilne.

3. Bodi trezen.

To ni šala. Marsikdaj se zgodi, da za zmanjšanje napetosti kdo priporoči kakšno zdravilo. Vendar moraš imeti v mislih, da kemične substance lahko okrnijo kognitivne sposobnosti in če jih nisi vajen(a) (in res upamo, da ne …), se raje ne hecaj z njimi.

4. Preleti polo, preden se lotiš reševanja.

K temu te itak nagovori že nadzorni profesor. Preberi, peveri, če imaš vse liste. Vprašaj, če ti kaj ni jasno, dokler še lahko. Pri vsaki nalogi na hitro oceni, koliko časa boš zanjo potreboval(a). Tako, za občutek “varnosti”, da te ne napade brez potrebe kaka panika, ko boš odkril še kakšno dodatno stran vprašanj. Ker časa je na maturi vedno dovolj.

5. Kar ne veš takoj, izpusti.

In pojdi na naslednje vprašanje. Se boš kasneje vrnil(a) nazaj k tej naogi. Razen, če se naslednja naloga navezuje na to (pri kakšni fiziki ali matematiki) in moraš uporabiti rezultat … hmm … potem pa nekaj izračunaj in uporabi rezultat, ki ga dobiš - itak se pri maturi upošteva tudi postopek.

6. Na koncu še enkrat vse preglej.

Nekaj časa ti bo sigurno ostalo. In do takrat se boš že malo pomiril(a), torej boš lahko s trezno glavo pretehtal(a) vse svoje odgovore in morda še kaj popravil(a).

7. Veseli se trenutka, ko bo vsega konec!

Ne pozabi, kot se enkrat konča vse dobro, se tudi vse težko. In tvoj maturitetni preizkus ni nobena izjema. Ko bodo izpitne tegobe za tabo, se lahko poveseliš s prijatelji. Ampak le, če te naslednji dan ne čaka že nov predmet … ;)

Comments


bottom of page