top of page

7 znanilcev konca poletja

Poletje se bliža koncu, zato lovimo še zadnje vročinske valove za morske ali bazenske izlete in uživamo v soncu, kolikor nam dopušča priprava na zadnje letošnje izpite. Znanilci poletje so že praktično tukaj, tako da je tudi za tiste, ki ste s študijskimi obveznostmi zaključili že julija, prihaja čas, da glavo izvlečete iz oblakov in se pripravite na novo študijsko leto.

Dijakom se počitnice iztekajo danes, študentom čez mesec dni. Ne glede na to če smo poletje dobro izkoristili ali ne, to že počasi odhaja. Sicer lahko še vedno upamo na podaljšek lepih dni v september, a dejstvo je, da se bomo za več sonca in vročine morali odpraviti kam južneje. In to je le en od znanilcev konca poletja.

Kako vemo, da se poletje bliža koncu?

1. Narava je prva znanlika konca poletja. Sonce zahaja bolj južno in prej, dnevi so krajši, zjutraj nas zbuja megla, zvečer pa se moramo že dobro obleči, da nas na sprehodu skozi mesto ne zebe.

2. Ljudje postajajo bolj nervozni. Priprave na šolo niso mačji kašelj, to ve vsak starš. Podopustni pritiski na delovnih mestih naraščajo in roki za oddajo različnih vlog za štipendije se bližajo. Toliko je še treba postoriti, časa pa ni več veliko.

3. Ceste se polnijo in zastoji se še povečujejo. Dela na cesti je sicer s septembrom manj, ker cestne službe večino obnov planirajo čez glavno poletno sezono. A vendar bo dnevne vozače v prestolnico ali druga večja mesta pričakal marsikateri cestni zamašek, ki ga povzročajo vsi, ki se odpravljajo na delovno mesto. Tudi iz ali v sosednje države.

4. Garderoba v omari in v izložbah se menja. Razgaljene lutke, slike dam v kopalkah na velikih obcestnih plakatih pa tudi kopalke v domači omari bodo kmalu dobile zamenjave. Počasi bo treba japonke in sandale pospraviti ter prah otrkati z bolj tople obutve. Poiskati bo treba jakne in bunde, da jih pred začetkom hladnejših dni še očistimo in posušimo. Odlična priložnost tudi, da iz lastne garderobe izločite tisto, česar ne potrebujete več in podarite drugim, ki bi jim lahko prišlo prav.

5. Mestne ulice, avtobuse in lokale v dopoldanskem času zavzemajo najstniki. S septembrom bomo morali biti še bolj pozorni na pločnike in kolesarske steze, pa tudi prehode za pešce, da slučajno ne spregledamo kakšnega dijaka ali šolarja, ki hiti čez cesto.

6. Selitev, urejanje subvencij za prehrano in bivanje, oddajanje vlog za štipendije ter druge študentske formalnosti. Spomnimo se, kaj vse še moramo urediti do začetka študijskega leta in to čim prej opravimo. Pri tem ne pozabimo na vpis in pridobitev potrdil o vpisu ter podaljšanje veljavnosti študentske izkaznice za še eno študijsko leto.

7. Zaključek študijskih praks, poletnega študentskega dela in drugih delovnih poletnih aktivnosti se bliža koncu. Čeprav nas mika, da bi za svoje prihodke in kariero skrbeli še naprej, se je med študijem 40-urnemu delovniku smiselno odpovedati ali ga vsaj sorazmerno dovolj zmanjšati, da nam ne zmanjka časa za obisk predavanj in vaj. Kajti kmalu bo tudi to leto okoli, za njim še eno in študenska leta bodo kar naenkrat za nami. Poskrbimo, da jih res maksimalno užijemo in si, preden za vedno zaplavamo kot delavci v morje tržnega gospodarstva, privoščimo status študenta z vsemi pravicami, ki jih prinaša.

Comments


bottom of page