top of page

Aksioma za podporo mladim umetnikom

Bi ti podpora na prehodu med študijsko in samostojno umetniško potjo prišla prav? Že poznaš iniciativo U30+, ki jo izvaja Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana? Beri naprej in se prijavi!

Vir slike: Aksioma


Aksioma je zasebna kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, ki deluje neprofitno. Med številnimi umetniškimi udejstvovanji zavoda se vsako leto odpre tudi priložnost za mlade ustvarjalce, ki lahko pri izkušenimi ekipi dobi edinstveno podporo za izvedbo lastnega projekta.


Iniciativa U30+ v podporo produkciji mladih slovenskih umetnikov


Mladi umetniki do 35. leta lahko skozi pobudo, ki poteka že od leta 2013, pridobijo mentorstvo strokovnjakov in delo s profesionalno ekipo, da v celoti izvede lastni projekt. Izbrani prijavitelji dobijo vse potrebno za uspešno izvedbo: od produkcijskih sredstev, prostora, tehnične opreme do promocije, dokumentiranja, informiranja o umetnostnem delu, pa tudi avtorski honorar.


Prijave novih umetniških projektov za leto 2025 so odprte 


Udeležba v iniciativi je omogočena vsem, neglede na vrsto umetniškega izražanja. Vsebinski poudarek je na “družbenih, političnih, estetskih in etičnih strukturah sodobne post-digitalne družbe” (Aksioma). Izbrani bodo trije projekti, ki jih bodo avtorji premierno predstavili jeseni 2025 v Projektnem prostoru Aksioma, v javnem prostoru ali na spletu pod okriljem kuratorja Domna Ograjenška.


Pogoji za prijavo na U30+ 2025


Iniciativa je odprta vsem, rojenim po 1. 1. 1990, ki bodo do 12. 8. 2024 do polnoči oddali prijavo preko spletnega obrazca. Kaj je še pomembno? Jedrnatost in jasnost predstavitve, izhajanje iz lastnega idejnega sveta in predstavljivost končnega rezultata so bistveni za čim boljšo uvrstitev prijave. Povratno informacijo o tem, ali ste komisijo prepričali, boste prejeli do konca septembra 2024 in v primeru izbora sklenili dogovor o sodelovanju. Pri tem je dobro vedeti tudi, da je realizacija projektov odvisna od uspešnosti prijav zavoda Aksioma na pozive Ministrstva za kulturo in Mestne občine Ljubljana.

Comments


bottom of page