top of page

Aktivacija mladih za boljšo prihodnost

Spodbude, dogodki, organizacije, društva, iniciative in druga orodja v rokah mladih, ki želijo sooblikovati prihodnost, srečujemo na vsakem koraku. Za vas smo izbrali nekaj aktualnih in vam jih predstavljamo v nadaljevanju.

Vir slike: Unsplash


Študentje, dijaki in drugi mladi, ki se angažirate za prihodnost, lahko hitro najdemo priložnost za vključitev v projekt ali pa ga celo iniciiramo. Zbiranje kompetenc in izkušenj, druženja, spoznavanja novih dimenzij socialnega življenja in iskanje rešitev za skupno lepšo prihodnost so le nekateri od razlogov, da se za to odločamo. In prav je, da nas pri tem podpirajo tudi sistemske rešitve. Vse od lokalnih in nacionalnih organizacij, ki kličejo k sodelovanju, do mednarodno povezanih in širše zastavljenih projektov - izbira je ogromna. Mi vam jih nekaj predstavljamo v tem prispevku, vi pa preverite, če vas kakšen pritegne.


Domači projekti KŠOC in MCC


Tokrat pričnimo kar na svojem pragu. Prikladnost lokalnosti je velikokrat glavni razlog, da se za vključitev v projekte mladih odločimo, zato je prav, da pogledamo, kje se nam splača spremljati informacije in se pobrigati za aktivacijo v domačem okolju. Verjamemo, da smo v klubu KŠOC med bolj aktivnimi študentskimi klubi vedno polni idej in pobud, velikokrat pa se pri projektih povežemo tudi s sosedi iz Celjskega mladinskega Centra. Če boste nas in kolege iz sosednjih pisarn spremljali na družbenih omrežjih, predvsem na Faceebok-u, smo prepričani, da vam nikoli ne bodo ušle priložnosti, kot so brezplačne delavnice, zanimivi projekti doma v tujini, dogodki za mlade, pa tudi družbeno usmerjeni projekti in nenazadnje natečaji in razpisi.


TEDxUniversityofLjubljana


Prvi aktualni projekt, ki povezuje vseslovenske štuente Univerze v Ljubljani, vabi k organizaciji enega najbolj zanimivh dogodkov v svetuTEDx na Univerzi v Ljubljani. Aktivacija mladih, ki poteka pod mednarodno priznanim imenom, bo v okviru UL izvedena neodvisno, organizacija pa bo v rokah vedoželjnih prostovoljcev. Vstopnice za dogodek, ki so bile vsako leto praktično “razgrabljene”. Ekipa TEDxUniversityofLjubljana že pripravlja 12. v vrsti navdihujočih dogodkov in medse vabi svežo moč. Ste pripravljeni v zameno za nove izkušnje, znanje in poznanstva sodelovati v tedenskih brainstormingih v interdisciplinarni ekipi? Potem se prijavi do 23. 10. 2023 preko elektronske prijavnice.


Mednarodni projekti Make.org


Tisti, ki še niste zaznali gibanj organizacije Make.org, morda ne veste, da je namenjena prav aktivaciji mladih. 9,4 milijoni udeležencev, več kot 290.000 vloženih predlogov in več kot 1000 partnerjev in združenj redno organizira iniciative, v katere se lahko vključimo tudi študentje, dijaki in ostalih zainteresiranih. Iskanje najbolj prerečih družbenih, socialnih in političnih vprašanj ter odgovorov nanje, predlogi za rešitve in skupinski pristopi k oblikovanju novih transformativnih akcij so glavni cilji neodvisne platforme. Če želite najti prave partnerje in orodja za spremembe na lokalnih, nacionalnih in celo prekomejnih nivojih, preverite, kaj vse so že izvedli in zakaj je lahko vključitev v široko povezano družino posameznikov, ki stremijo k uveljavljanju sprememb in rušenju mej za boljšo prihodnost, izjemno zanimiva popestritev kariernega razvoja.

Comentários


bottom of page