top of page

Ali ločuješ pravilno?

Ločevanje odpadkov je pri nas prisotno že dolga leta. Kljub ozaveščanju pa mnogi še vedno ne želijo opraviti svojega dela k skupni skrbi za naravo, nekateri pa to delajo zelo dosledno, a žal narobe. Se tudi ti s kolegi večkrat sporečeš, ali gre škatla od pice v papir ali embalažo? Potem morate vsi skupaj prebrati ta prispevek.

Ko omenimo ločevanje, dandanes marsikdo najprej pomisli na dieto. Saj je ločevanje odpadkov itak nekaj, s čimer nam “težijo” že tako dolgo, da smo na to postali imuni. Ni jih malo med nami, ki razmišljajo na ta način in suvereno bašejo kosti perutničk v organske odpadke. Zmotno. Kosti in pomije po navodilih našega lokalnega odjemalca namreč še vedno sodijo v ostale odpadke. Žal pa to ni edina zmota, ki se nas drži. Oglejmo si torej v nekaj primerih, katere so najpogostejše “ločevalske” napake in kako jih popraviti.

Ne meči kartona od pice med papir!

… ste verjetno že kdaj slišali od svoje cimre z debelimi očali, kajne? Lahko bi jo poslušali, saj ima prav. Umazan papir in karton, podobno kot povoščen ali kopirni, ne gre med papir. Da se tega držimo, ni pomembno le zavoljo tega, da bodo v sortirnici odpadkov imeli manj dela, temveč moramo vedeti, da s zamaščenim kartonom od pice umažemo tudi drug papir, ki tako ni več primeren za recikliranje. Se vam je že prižgala ločevalna žarnica? No, potem pa nadaljujmo še z nekaj drugimi napotki za ločevanje, ki jih najpogosteje narobe odložene opazimo v našem mestu.

1. Ko po žuru steklenice pripravite za transport k zabojniku za steklo, prej preverite, če so izpraznjene in čiste. Odstranite še zamaške in pokrovčke ter njihove ostanke, kajti ti gredo v zabojnik za embalažo.

2. Baterije sodijo v nevarne odpadke. Enako olja in masti, ki jih v večjih količinah uporabljamo pri kuhi.

3. Žarnice lahko vedno pustite v kakšni večji trgovini ali trgovini s tehnično opremo. Neonske luči in kartuše tiskalnikov pa morajo v zabojnik za nevarne odpadke.

4. Kadar se selite in pri tem želite zavreči tudi pohištvo, ne bodite leni in ne zmečite vsega na kup k zabojnikom za vašim blokom. Odpadke enostavno odpeljete v zbirni center in jih odložite tam.

5. Pri plastiki pazite, saj vsaka ne gre v zabojnik za embalažo (ja, to je ta z rumenim pokrovom). Na primer plastični deli elektronskih pripomočkov, plastični kosi pohištva (te in drugo pohištvo oddajamo kot kosovne odpadke), plastične figurice itd., ne sodijo v ta zabojnik.

6. Ali ste vedeli, da lahko tudi 4 avtomobilske gume enkrat letno brezplačno ​oddate v zbirnem centru?

Kaj storiti z avtomobilskim steklom, kje preverite, ali imate pravo plastiko za odlaganje v zabojnik z embalažo in kam grejo olupki banan, lahko preverite v navodilih našega lokalnega podjetja za odvoz odpadkov.

Verjamemo, da kot predstavniki mladih, ki nam je za planet mar dovolj, da se zato odpravimo na protest, lahko naredimo ogromen korak v smeri bolj doslednega ločevanja in s tem tudi reciklaže odpadkov. Potrudimo se še, da jih “pridelamo” čim manj in tako še dodatno doprinesemo k svetlejši prihodnosti našega planeta in nas samih.

Comments


bottom of page