top of page

Ali sploh še potrebujem potrdila o vpisu?

Vpisi na fakultete že potekajo, del vpisa pa je tudi možnost prevzema potrdil o vpisu. Med tem ko so jih včasih študentje (in tudi dijaki) potrebovali za vsako malenkost, pa danes lahko ta pomemben list papirja nadomestijo drugi dokumenti. Če sploh, kje bi se še lahko našel kak postopek, pri katerem bi potrdilo o vpisu sploh še potrebovali? No, mi smo raziskali in - ne boste verjeli - našlo se jih je kar nekaj.

Naši predhodniki, takorekoč iz kamene, pardon, predinformacijske dobe, se še spomnijo, kako zoprno je bilo vedno čakati pred referatom z izpolnjenimi potrdili o vpisu, ki jih je referentka z jeznim žigosanjem in sumničavim pogledom potrjevala na drugi strani steklene line. Zato so raje čim več potrdil dali delati že pri prvem vpisu v letnik, kar priporočamo tudi vam. Vendar je na tem mestu smiselno, da se vprašamo, ali potrdila o vpisu na fakulteto ob vseh bazah podatkov in povezavah sistemov res še potrebujemo?

Ali potrdilo o vpisu ali študentska izkaznica ali podpisana vloga?

Potrdilo o vpisu je pomemben dokument, ki izkazuje vaš status in vam koristi pri vsakem postopku ali prijavi, kjer morate predložiti dokaz, da ste res študentje. Torej pri: subvencionirani prehrani, prevozu, vlogi za štipendijo, prijavi na študentski servis, v študentski klub, pa tudi če ste zdravstveno zavarovani preko staršev (večina študentov je). Mnogokrat je potrdilo o vpisu tudi dokument, potreben za pridobivanje licenc kakšne drage programske opreme, ki jo lahko študentje uporabljamo brezplačno. Pa si poglejmo, kje res lahko postopek speljete le s potrdilom za vpis in svojega statusa ne morete drugače izkazati.

Študentska prehrana: ko opravljate prijavo za subvencionirano prehrano, lahko namesto potrdila o vpisu predložite študentsko izkaznico. Torej potrdila ne potrebujete.

Subvencionirana vozovnica: imate dve možnosti; potrdilo vloge s strani fakultete ali priložitev potrdila o vpisu. Če se želite izogniti vrsti pred referatom, si kar priskrbite potrdilo o vpisu že ko boste opravljali prvi vpis - ali pa že kar tja prinesite izpolnjeno vlogo.

Študentski dom oz. subvencionirano bivanje: nikjer ne navajajo potrdila o vpisu kot obvezno prilogo. Pazite le, da se prijavite pravočasno, torej do 16. 8. 2017. Več o vpisu si oglejte v enem naših predhodnih prispevkov.

Študentski servis: na študentskih servisih še vedno raje vidijo, da jim prinesete potrdila o vpisu. Tako da tu jih potrebujete, kolikor imate študentskih servisov.

Zdravstveno zavarovanje: tu se ne hecajte, ker gre vse preko uradniških mlinov. Potrdilo enostavno dostavite na ZZZS (v večini izpostav imajo kar nabiralnik, kamor ga lahko vržete).

Štipendija: niti za državno, niti za Zoisovo štipendijo v razpisih in pri vlogah ni navedeno, da je obvezna priloga potrdilo o vpisu. Je pa potrebno podati rezultate šolskega oz študijskega uspeha za preteklo leto (spričevalo, izpis iz sistema itd.).

Klub študentov občine Celje: jap, tudi mi ga rabimo. Da se spomnimo, včlanite se lahko vsi, ki imate stalno prebivališče v območju UE Celje. Z veseljem vas pričakujemo na Mariborski 2 v objektu MCC in sprejeli vas bomo z nasmehom. Mimogrede pa si lahko poštimate še prehrano. ;)

Kaj smo torej danes ugotovili? Kljub veliki informiranosti in ožičenju in vsem možnim omrežjem za normalno študentsko življenje še vedno potrebujemo najmanj 3 potrdila o vpisu! Zato jih kar dodajte na svoj seznam opravil ob vpisu na fakulteto.

Comentários


bottom of page