top of page

Ali ste vedeli? Smučanje je popoln paket za dobro počutje

Švig-švig po ravno prav utrjeni progi. Z ne preveč so-smučarji in z občutkom, da bi lahko poletel. Kaj si človek sploh lahko želi lepšega? Že res, da je lahko smučanje tudi nevarno, sploh če smučamo v ekstremnih razmerah. A če ga obvladamo, prinese veliko več koristi kot škode. Na kratko; smučanje je popoln paket za dobro počutje.

Zadnjič smo že omenjali, da zima ni izgovor, da se ne bi gibali. Danes pa smo se odločili, da vas spodbudimo predvsem h gibanju v naravi. Ali ste vedeli, da spust po zasneženem bregu prinaša tako psihološke kot tudi telesne koristi za zdravje? Od tega, da jačimo svoje kite, razvedrimo misli, do tega, da se nadihamo svežega zraka, se dobro utrudimo ter tudi naspimo.

Krepimo mišice

Ko smučate, dela celo telo. Zelo so obremenjene prav trebušne mišice in druge mišice trupa, ki so koristna opora hrbtenici ter drži. Prav tako se med šviganjem po belih strminah krepijo vezi sklepov - moramo pa paziti, če so slučajno mišice poškodovane, saj so pritiski nanje sicer res veliki.

Dvigujemo psihološko počutje

Smučanje kot večina športov sproža tvorjenje hormonov, zaradi katerih se počutimo prijetno. Lajšajo tesnobo, depresivnost in ostala neprijetna občutja, ki nastanejo kot posledica negativnega stresa. In tako uravnavajo naše psihično počutje.

Smo v naravi

Živimo v podnebju, ki nam prinese zimske mesece in v okolju, kjer imamo veliko urejenih smučišč v veličastnih gorah. Morda se ne zavedamo, kakšna sreča je to, da lahko uživamo v naravi, se nadihamo svežega zraka, poskrbimo za zimsko zagorelost in spočijemo oči na lepotah okrog nas. Kajti tudi to je en od čarov smučanja.

Koristimo svojemu krvožilnemu sistemu

Smučanje je intenzivno gibanje, pri katerem se precej nadihamo in ne le da porabimo dosti kalorij, temveč tudi pospešimo pretok krvi po žilah. To pa pomaga h krepitvi našega ožilja in srca. Če želimo za svojo kondicijo narediti še več, se namesto sedežnice ali vlečnice kdaj na vrh proge odpravimo kar peš ali se enostavno malce sprehodimo po smučišču.

Poskrbimo za kakovosten spanec

Zaradi vsega, kar smo že navedli zgoraj - fizičnega napora in psihične sprostitve - večer po smučanju kar pademo v posteljo. Krepčilen spanec pa je en najpomembnejših dejavnikov zdravja in dobrega počutja. Kajti ko spimo globoko in mirno, se naše telo obnavlja, možgani pa “pospravljajo” in urejajo vse informacije ter signale, ki so jih prejeli tekom dne.

Smučanje je en tistih športov, ki te lahko popolnoma zasvojijo. Bele strmine, brzina, adrenalin, veter v laseh … čisti užitek, pravijo poznavalci, če le ni prevelike gneče. Mnogi slovenski smučarji se zato raje odpravijo v tujino - tudi mi, študenti. Prvi smučarski vikend je že za nami, jutri bo že drugi. Če se vam ni uspelo prijaviti, vas čakata še dva v februarju, tako da pohitite in si zagotovite svoje mesto!

Comentários


bottom of page