top of page

Ali ste vedeli? Zgodovina gintonika, študentskega čarobnega napoja

Ena najbolj opevanih pijač naše generacije, pa verjetno mnogi niti ne vemo, kako je nastala. Znamo narediti gin tonik sladoled, vemo, koliko približno stane v študentski akciji in včasih vemo, koliko ga je preveč. Včasih. Glede na veličino tega čarobnega napoja pa je prav, da ga spoznamo tudi drugače z bolj strokovne, no, zgodovinske, plati.

Rojstvo gin-tonika sega v začetek 19. stoletja

Najbolj obiskan spletni vir informacij pripoveduje, da izvor tega čarobnega napoja sega v 18. stoletje, ko je škotski znanstvenik ugotovil, da kinin, ki so ga uživali v toniku, pomaga pri malariji. Slednja je namreč indijskim okupatorjem na vzhodu prinašala mnoge preglavice in nevšečnosti. Ampak kvinin v koncentracijah, ki malariji še lahko pokažejo zobe, je bil grenek in Britancem ni sedel kar sam, brez dodatkov. Posledica tega je bila, da so pričeli poskušati, kako ga oplemenititi v brbončicam bolj prijazno pijačo …

Minilo je stoletje in kolonizatorji so pričeli kvininu dodajati mešanico vode, sladkorja, limete in gina in svet obogatili za koktajl, ki je še vedno en najbolj znanih in razširjenih po vsem svetu. Danes sicer zaradi izboljšav okusa same pijače, ki so kvinin precej razredčile, ne moremo reči, da ga pijemo z namenom ubraniti se malarije. Lahko pa rečemo, da je okusen, ne presladek osvežilen napitek za poletje, zelo priljubljen tudi med študenti.

Danes je več kot le klasičen koktajl

Ne le, da je džin tonik skozi leta dobil številne različice, ta klasičen koktajl je ime podelil celo mnogim barom. Morda že veste, da gre pri alkoholni sestavini v najbolj poenostavljenem smislu za z zeliščno aromo obogateno vodko? Džin dandanes najdemo v mnogih različicah, od tistih najbolj žepu prijaznih, do vrhunskih blagovnih znamk, ob katerih se nam lahko zavrti (od cene, ne od alkoholičnosti).

Poleg osnovnih sestavin - torej džina in tonika - pa mu lahko dodajamo še razne arome. Še posebej ta aspekt uživanja poletnega osvežila poudarjajo Španci, ki ga postrežejo v velikem okroglinastem vinskem kozarcu, kjer se okusi še lažje premešajo in arome združijo v tisto, ki smo si jo zamislili. Pri nas ga v večini postrežejo v ameriški različici - najpreprosteje z “nula tri” alkoholne osnove, decilitrom gazirane pijače za izkušene in rezino limone. Opazimo lahko tudi, da se zadnje čase se po spletu "rolajo" celo nasveti, kako iz njega narediti sladoled, čizkejk in druge zanimive sladice...

Kako ga imaš pa ti najraje?

KŠOC in minister za zdravje opozarjata: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju.

Comentarios


bottom of page