top of page

Aplikacija za sledenje virusa #OstaniZdrav

Pred kratkim je v medijih zaokrožila novica, da je aplikacija #OstaniZdrav že na voljo. Po današnjih podatkih jo bi naj preneslo že več kot deset tisoč ljudi, med ocenami pa se najdejo različni komentarji o uspešnosti prenosa, uporabnosti, predvsem pa jeziku aplikacije. So ljudje aplikacijo prenesli, ker verjamejo, da bo koristila, iz radovednosti ali iz kakšnega drugega razloga? Kaj pa ti? Si jo in zakaj?

Vir slike: Unsplash

Potrebo po možnosti spremembe jezika znotraj aplikacije izrazilo več uporabnikov

To so vprašanja, na katera si zaenkrat lahko odgovorimo sami ali po odgovorih povprašamo svoje kolege ali pa si ogledamo komentarje skoraj 300 uporabnikov, ki so si jo že prenesli in jo tudi ocenili. Aplikacija, ki je na voljo od 12. avgusta (datum objave zadnje posodobitve), ima že več kot 10.000 prenosov, a ne omogoča nastavitve jezika znotraj aplikacije, temveč ga nastavi samodejno glede na jezik operacijskega sistema telefona. Slednje kot problem izpostavlja več posameznikov, direktor razvojnega podjetja pa na kritiko odgovarja z enostavnim pojasnilom, da takšna (ne)funkcionalnost izvira iz prvotne, nemške, aplikacije, ki so jo za potrebe slovenskih uporabnikov prilagodili in predelali. Spremembo jezika znotraj aplikacije bi naj za Androide bilo mogoče dodati naknadno, pri iOS bo samodejna (vir).

Aplikacija in varnost uporabnikov

Vprašanje, kako pri aplikaciji, katere delovanje je utemeljeno na logiki sledenja, povezovanja in obveščanja ljudi, zagotavljati varnost in zasebnost, se sliši kot trd oreh, ki so ga snovalci aplikacije skušali zdrobiti s pomočjo kodiranja podatkov, ki se med telefoni izmenjujejo. Ti podatki se prenašajo med uporabniki, ključ se bi naj spremenil dnevno in se po 14 dneh, ko mine inkubacijska doba, sam izbrisal. Okužene osebe bodo dobile možnost, da prostovoljno vnesejo 10-mestno kodo, ki jim jo bo dodelil NIJZ, v svojo aplikacijo in o tem obvestijo ostale.

Če zelo poenostavimo, bi se torej naj med seboj prepoznavali telefoni, ne pa njihovi lastniki. Vendar pa bodo slednji obveščeni o stikih z okuženimi in bi jih lahko prepoznali v primeru, da bi imeli v zadnjih dveh tednih stik samo z eno osebo (vir).

Mnogi se sprašujejo, zakaj je pri uporabi aplikacije potrebno imeti vključeno tudi lokacijo, če pa deluje na osnovi povezave Bluetooth. Odgovor je zopet v samem sistemskem delovanju Googlovih aplikacij, je pojasnil Cigoj. Brez vključitve lokacije torej aplikacija ne deluje, čeprav tega podatka ne shranjuje (vir).

Vsi, ki vas aplikacija in njeno delovanje zanimata podrobno, si odprto kodo lahko ogledate tudi na GitHub-u.

bottom of page