top of page

Bližata se spomladanska poklicna in splošna matura

Do prvega preverjanja spomladanske splošne mature je manj kot mesec dni. Seveda, govorimo o eseju, ki bo, kot običajno, že prvi majevski petek. Da bomo res dobro pripravljeni, si oglejmo še ostale pomembne datume ter druge informacije.

Bliža se spomladanski rok mature, tako splošne kot poklicne. Celjski študentje so v velikem številu na maturi uspešni, lani pa jih je na splošni kar 31 doseglo pohvalen rezultat na splošni maturi - postali so zlati maturantje. Vsem želimo, da bi tudi letos bili uspešni.

Pomembni datumi, ki jih kandidati za spomladansko maturo ne smete zamuditi

Letošnjim kandidatom splošne mature, ki so se na maturo morali prijaviti do 30. marca (zadnji rok za naknadno prijavo kandidatov iz upravičenih razlogov pa je 19. maj), že teče voda v grlo za oddajo seminarskih nalog. Rok za oddajo slednjih je namreč 17. april, dobra dva tedna kasneje - 4. maja - pa bodo pisali esej pri slovenščini.

Tudi kandidati poklicne mature se morajo prijaviti v istem roku. Vendar pa jim se preverjanja pričnejo malo kasneje, in sicer 29. maja, ko bodo pisali svoj prvi izpit iz slovenščine.

Zaključni datum je letos 22. junij, ko bodo kandidati spomladanske mature opravili zadnje ustne izpite. Rezultati bodo znani 6. (poklicna) oz. 11. julija (splošna). Drugi datumi so dostopni na povezavah maturitetnih koledarjev splošne mature in poklicne mature.

Dosežene točke na splošni maturi se v ocene pretvarjajo malo drugače, kot smo vajeni iz šolskih testov

Velikokrat na maturi dosežemo dobre rezultate pri predmetih, pri katerih sicer skozi gimnazijska leta nismo bili tako uspešni. Višjim ocenam na maturi pa ne botruje zgolj dejstvo, da se za zaključek bolj pripravimo in potrudimo, ampak tudi to, da se meje za ocene formirajo glede na na splošno dosežen uspeh vseh kandidatov.

Za štirico je dostikrat meja že dobrih 70 %, podobno je za petico na lanskem pomladnem roku bilo pri marsikaterem predmetu dovolj že okrog 85 %. Pri povišani ocenjevalni lestvici pa celo manj. Lanske meje za ocene si lahko ogledate tudi v sklepu državne komisije za splošno maturo.

Obilo uspeha na spomladanski maturi vam želi KŠOC!

Yorumlar


bottom of page