top of page

Boj za okolje je boj za prihodnost

Zahteve po spremembah za močnejšo zaščito okolja so pretekli vikend napolnile bruseljske ulice. Številne organizacije z visokim deležem mlade populacije so citirale Greto Tumberg ter druge svetovno znane okoljske aktiviste, obenem pa tudi skozi svoje lastne besede opozarjale, da je morda že danes prepozno in da so spremembe na bolje nuja, ki nam bo pomagala ohraniti planet za prihodnost generacij, ki prihajajo za nami.

Vir slike: Unsplash


Čas za akcijo je sedaj!

Problem je praktično pred našimi očmi. - Je rekel predstavnik skupine Extinction Rebellion Xavier De Wannemaeker in s tem mislil številne naravne katastrofe, ki so se to leto odvijale pred očmi globalne javnosti. Čeprav vsi vemo, kaj je naš bistven problem, pa še vedno čakamo konkretnejše korake k bolj dolgoročno vzdržni svetovni ekonomiji, ki bi lahko obrnili situacijo na bolje. (Vir.)


Zaupanja v Organizacijo združenih narodov praktično ni več

Okoljski ukrepi so dobra tema za razne kampanje, kjer lahko posamezniki ali skupine pridobijo pozornost in pritegnejo simpatizerje. Tudi konferenca Združenih narodov na temo klimatskih sprememb, ki bo v Glasgowu potekala od 31. do 12. novembra, s svojim sloganom napoveduje združenje sveta v skupni trdni odločitvi za boj proti klimatskim spremembam. En glavnih ciljev je zastaviti načrt in zaveze s konkretnimi aktivnostmi za zmanjšanje globalnega segrevanja pod 2 stopinji celzija v primerjavi s predindustrijskim. Kljub temu aktivisti iz Bruslja ne verjamejo, da ne bo to še en tistih dogodkov, kjer se bo veliko govorilo, a bolj malo dejansko naredilo. (Vir.)


Kaj nam bo vse imetje, če ne bomo imeli okolja, v katerem živimo?

Mladi, ki so glavno gonilo pritiskov na odločevalce, naj že nekaj naredijo za prihodnost nas vseh, čedalje intenzivneje organizira dogodke, kot so konferenca Mladih za podnebje v Italiji (potekala je od 28. do 39. septembra 2021). Prav tako se podnebnega aktivizma udeležujemo tudi v Sloveniji, kjer je skupina Mladi za podnebno pravičnost septembra prav tako ponovno organizirala podnebni štrajk, ki je sicer zaradi ukrepov bil manj množičen kot prvi, ki se ga spominjamo že iz leta 2019, a vendar prav tako sporočilen. Jasni cilji vseh aktivistov še vedno veljajo: “… zahtevamo spremembe, sistemske spremembe, ki bodo vsem prebivalkam in prebivalcem zagotovile dostojno življenje znotraj naravnih omejitev planeta." (Vir.)


Kot že rečeno, drugega planeta Zemlja ni. Čas je, da poskrbimo za edinega, na katerem lahko živimo.Comments


bottom of page