top of page

Bomo študenti lahko delali vsaj poleti?

Poletje kljub vremenskemu nihanju neustavljivo trka na naša vrata. Mnogi študentje ga bomo, kot običajno, preživeli delovno, če bo to zaradi kriznega obdobja sploh mogoče. Na srečo informacije s študentskih servisov že pričajo o rasti ponudbe del, tako da nas poletje morda le pričaka ne le z lepim vremenom, ampak tudi lepimi priložnostmi za zaslužek.

Vir slike: Unsplash

Število študentskih del naj bi po ukrepih omejevanja širjenja epidemije in posledičnega zaprtja slovenskih podjetij, v zadnjih mesecih bilo precej nižje kot sicer. Mladi so svoja študentska delovna mesta zapuščali tudi iz strahu pred ogrožanjem lastnega zdravja (kar je glede na to, da nimajo možnosti bolniške dopusta, na nek način povsem logično), a v večini so svoje delo prenehali opravljati po navodilih delodajalca. Sedaj ko je obdobje ukrepov mimo, se število del ponovno povečuje. Poleg odprtja turistično-gostinskih dejavnosti aktualna še vedno ostajajo delovna mesta, vezana na trgovine, dostavo, digitalizacijo in podobno.

Ponovno se odpirajo študentska delovna mesta v gostinsko-turističnem sektorju

Zaprtje dejavnosti, kot so gostinstvo, turistične dejavnosti in druge storitvene dejavnosti, kjer smo študentje največkrat iskali priložnosti za zaslužek ob študiju, je pomenilo velik udarec tudi za študentske žepe. Z mesecem majem so se mladi že pričeli vračati na svoja delovna mesta v restavracije in bare, z junijem pa se za čedalje več študentov priložnosti vračajo tudi v turističnem sektorju. Izvajalci nastanitvenih in drugih turističnih storitev, ki so ponovno odprli svoja vrata, se sicer zaradi izpada dohodka vsaj v začetnih dneh še zanašajo na redno zaposlene (do katerih imajo obveznost po pogodbi o zaposlitvi), a vendar povpraševanje po dodatnih rokah narašča.

Kaj pa ostala dela v administraciji, trgovinah in strokovna dela?

Trgovine še vedno ostajajo med najbolj intenzivnimi povpraševalci po študentskih rokah. Iščejo se tako trgovci kot kandidati za razvoz hrane. Prav tako študentje velikokrat najdejo svojo priložnost v fizičnih in administrativnih delih. Med slednjimi so še vedno pogosta dela v klicnih centrih pa tudi različna dela za računalnikom.

Minimalna urna postavka še vedno velja

Januarja 2020 je bila predpisana nova minimalna urna postavka, ki se vsakoletno preračuna iz slovenske minimalne plače. “Minimalka” je mišljena za enostavna dela. Strokovna dela pa lahko študentom prinesejo tudi do 13 evrov na uro bruto. Zato preverite svoje pogoje dela, preden se dogovorite za opravljanje poletnega študentskega dela pri (še) neznanem delodajalcu ter ob upoštevanju svojih dolžnosti bodite pozorni tudi na pravice, ki nam kot študentom pripadajo.

Comments


bottom of page