top of page

Čili in zdravi uživamo v pisani jeseni

Jesen je tu! Obarvano listje že prekriva sprehajalne poti, dnevi se krajšajo, megla čedalje večkrat preplavi našo kotlino … temperature se nižajo in kmalu kadilci ne bodo več edini, ki bodo puhali bele oblačke. Med tem ko se narava pripravlja na počitek, mi niti najmanj ne upočasnjujemo tempa - ravno obratno, še pospešujemo ga! In ko tako hitimo za dnevnimi opravki, nas na vsakem vogalu čakajo mali nagajivci, ki bi nas radi prikovali na posteljo. Zato si danes skupaj oglejmo, kako se lahko pred njimi obranimo.

Vitamini in minerali

Za zaščito telesa pred raznimi virusnimi okužbami, kot so prehladi in gripe, si moramo dobro utrditi imunski sistem. Zelo lahko k temu pripomoremo, če uživamo sadje ter zelenjavo. Najbolje sveže in pridelano čim bliže.

Veliko tekočine

Naše telo se lažje “sčisti”, če spijemo dovolj tekočine. Škodljive snovi morajo sproti iti iz telesa, da se ne pričnejo nalagati in nam škoditi. Pitje vode spodbudi delovanje ledvic in olajša delo tudi črevesju, zato je pomembno, da je uživamo dovolj. Poleg vode so koristni tudi nesladkani čaji, ki nas ne le odžejajo, ampak tudi pogrejejo v hladnih dneh. Nekatera zelišča, ki jih za njihovo pripravo uporabljamo, pa prav tako lahko pomagajo h krepitvi našega imunskega sistema.

Telesna aktivnost

Vsakič ko se fizično naprezamo in v športu poskušamo preseči svoje meje, se telo na to odzove podobno kot na prehlad. Ob večjem naporu telo malce “oslabi” in tako aktivira imunski sistem. Slednji napor premaga, telo postavi nazaj v ravnovesje in se ob tem okrepi. Vseeno pazimo, da se ne naprezamo preveč, da ne dosežemo nasprotnega učinka - ob prevelikem naporu lahko prav zaradi telesne utrujenosti in oslabljenosti postanemo lahka tarča virusov.

Svež zrak

Prezračite, pojdite ven (po možnosti iz mesta v gozd), globoko se nadihajte. V zaprtih prostorih se radi zadržujejo bacili, ki se jih hočemo ubraniti. V skritih in toplih kotičkih se veselo množijo in pripravljajo na napad. Več kot jih je, težje se jim bomo zoperstavili, zato je dobro, da se jim poskusimo čim bolj izogniti.

Dovolj počitka in sprostitve

Naše telo potebuje regeneracijo. Ko spimo oz. se sproščamo, mu dovolimo, da se umiri in izvede vse tiste procese, za katere med našim norenjem iz enega v drugo obveznost nima časa. Šele takrat ko se sprostimo, namreč lahko telo zopet začne funkcionirati normalno in obnoviti svoj obrambni sistem.

Primerna oblačila in obutev

Čeprav morda ni videti tako seksi, je dobro, da oblečemo kakšno ne preveč oprijeto toplejšo jakno ali plašč. Zakaj neoprijeto? Enostavno, ker je zrak dober izolator in če ga je nekaj med plastmi oblačil, se bomo ne le lažje ogreli, temveč toploto tudi ohranili dlje časa. Pri čevljih je morda že čas, da izberemo kakšne višje, ki skrijejo tudi naše gležnje. V deževnih dneh pa je dobro tudi, da so odporni na vodo. Tudi če ne izgledajo tako fino kot balerinke.

Kako enostavno, kajne? :)

Tags:

Comments


bottom of page