top of page

Dan študentov kot spomin na revolucijo

Vsako leto na 17. novembra obeležujemo dan študentov. Letos je še posebej pomemben, saj so bili simbolično na isti dan uveljavljeni tudi usklajeni ukrepi novega zakona ZUPŠ. Pa ste vedeli, da ima dan študentov velik zgodovinski pomen za vse, ne le predstavnike študiozne generacije? Študentje so se namreč skozi vso našo preteklost borili za to, da bi jutrišnji dan bil prijetnejši. Tudi skozi čase, veliko hujše od današnjih …

Slika pridobljena na Slideshare

Kaj se je pomembnega za študente zgodilo 17. 11. 1939?

2. svetovna vojna je kot vsako merjenje moči zavoljo ega in norih idej prinesla ogromno trpljenja. Nacistični režim, ki so ga takrat poskušali uveljaviti Nemci, so na območju današnje Češke občutili še posebej agresivno in praški študentje so se 17. 11. 1939 silam tretjega rajha uprli. Cena, ki so jo plačali, je znašala mnoga življenja študentov in profesorjev. 9 takoj, še več v taboriščih, kamor so jih odvedli in nato iz univerzitetne zgradbe naredili okupatorski štab.

Jan Opletal je s študenti medicinske fakultete Karlove univerze v Pragi 28. 10. 1939 nastopil v demonstracijah in 11. 11. podlegel strelom Nacistov. Njegova pogrebna ceremonija je narasla v splošne proti-nacistične demonstracije študentov, zaradi katerih so nemški vojaki 17. 11. brez sojenja na smrt obsodili 9 glavnih predstavnikov (in jim življenja tudi vzeli), 1200 pa jih odpeljali v koncentracijsko taborišče.

Leto dni pozneje dogodek kot mednarodni dan študentov obeležijo v Londonu

Takratnim češkoslovaškim študentom so memorialni dan posvetili leto dni kasneje v Londonu, kamor so se po nezaslišanem dogodku pričeli zatekati. Tam so tudi ustanovili združbo Central Association of Czechoslovak Students (USCS) - zvezo češkoslovaških študentov, ki so jo v njihovi pretekli domovini okupatorji razpustili in prepovedali vsakršne podobne dejavnosti.

S podporo študentov vsega sveta pod okriljem mednarodne študentske zveze 17. 11. od takrat naprej “študentje Velike Britanije z indijskim ter ameriškim teritorijem, Sovjetske zveze, Belgije, Češko-slovaške, Francije, Grčije, Kitajske, Nizozemske, Norveške, Poljske, Jugoslavije ter drugih svobodnih narodov, slavimo spomin na mučene in usmrčene študente, ki so se prvi postavili po robu ter glasno nasprotovali nacističnemu delovanju ter se uprli nemški okupaciji leta 1939.”

Žametna revolucija pol stoletja kasneje

Danes za nas to ni študija ali dela prost dan, zato nam ne pomeni kaj dosti, česar si ne moremo ravno šteti v čast. Je pa 17. november tesno povezan z reformo Češko-slovaške leta 1989. Žametna revolucija, ki je mirotvorno zrušila komunistični režim in namesto njega uvedla demokracijo, je trajala do 28. decembra. Kljub mirnim dogodkom so se stvari zapletle in zapelo je nasilje, a so študentje kljub temu uspešno zasedli univerzo in na svojo stran pridobili tudi sodržavljane, s katerimi so po vzoru drugih držav zrušili dotedanji režim.

Ta dogodek z dela prostim dnem 17. 11. praznujejo le na Češkem in Slovaškem. Imenujejo pa ga “Dan boja za svobodo in demokracijo.”

Za nas pa bi se spodobilo, da ga vsaj poznamo in se zavedamo, kako smo študentje mnogokrat pobudniki sprememb na bolje in tisti, ki jih lahko tudi dosežemo.

Viri:

Comments


bottom of page