top of page

Danes za eno uro odložite mobilni telefon

...ker imamo vseslovensko akcijo Dan brez telefona - dan za druženje v živo! Nacionalni inštitut za javno zdravje je namreč predlagal, da naj bo 25. november tisti dan, ko si vsi vzamemo nekaj časa zase in za druženje v živo brez opomnikov, ki nam jih ves čas pošilja naša mobilna naprava.

Vir slike: Unsplash, avtor: Robin Worrall

Si predstavljate eno uro brez zvonjenja, opomnikov, sporočil, “lajkov” in splošnega strmljenja v zaslon pametnega telefona? Nekaterim takšen predlog zveni kot velik izziv, s katerim bi se stežka soočili, a drugim morda popolno olajšanje, da si lahko dovolijo dati vsakdanje skrbi malo na stran. Odvisnost od zaslona našega “prijatelja na dotik” je v porastu, sploh med mladimi. Pretirana raba teh naprav pa ni le nekaj, kar počnemo prostovoljno, ampak nam včasih življenjske situacije enostavno ne omogočajo odklopa, ki bi ga potrebovali. Ali pa tako samo mislimo …

Nekaj statističnih podatkov

Naša navezanost na mobilce je za generacije, ki se še spominjajo življenja brez njih, kar malce strašljiva. Kot da so podaljški naših rok in priveski naših žepov, je videti, da nas pametni telefoni nikakor ne nameravajo zapustiti. Pa saj je res, da del svoje pameti nosimo kar v škatlici z elektroniko, ki nas verjetno razume kar bolje, kot mi njo.

NIJZ je v raziskavi iz leta 2017 odkril, da nas več kot 90 % mobilno napravo uporablja za fotografiranje ali budilko, kar 80 % pa tudi za brskanje po spletu. Verjetno med mladimi praktično vsi preko telefona “visimo” še na družbenih omrežjih, se kratkočasimo z igricami ali se udejstvujemo na raznih platformah (na tistih, ki nas pač zanimajo) … in če je že kdo za iskanje poti večkrat uporabil kakšno drugi navigacijo od te na telefonu, le naj dvigne roko!

Zasvojenost s pametnim telefonom je resen problem

Tehnokrati pravijo, da je zadeva praktična, saj spodbuja tudi bralne navade. A vprašanje je, koliko od uporabe spleta sploh še beremo? Kot je kakovost branja z zaslona baje slabša, verjetno tudi druge dejavnosti, ki jih pretirano počnemo preko te naprave, povzroča več škode kot koristi.

Ste se kdaj zalotili, da vas ob ugotovitvi, da ne najdete telefona pri sebi, kar malce stisne? To je že znak za t. i. “nomofobijo”. Če ob tem prepoznate tudi druge dejavnike odvisnosti, kot je kompulzivno preverjanje zaslona in zanemarjanje “off-line” dejavnosti, kot so druženja in pogovori v živo (ne preko klepetalnikov ali spletne kamere), je morda čas, da premislite in uravnovesite svojo “zaslonsko aktivnost”.

Danes torej malce odložite telefone in se podajte na sprehod ali pogovor s svojimi dragimi brez zvestega spremljevalca v žepu. Prav lahko se vam zgodi, da vam postane všeč in boste to želeli narediti še večkrat. :)

Comments


bottom of page