top of page

Naj bo december res vesel ...

Pričel se je najbolj nakupovalno-divji mesec v letu. Po črnem petku, cyber ponedeljku in drugih odličnih znižanjih, ki so uvod v praznike, se prične čas, v katerem bomo - vsaj tako pravijo statistike - še bolj noreli po nakupovalnih ulicah in mencali v blagajniških vrstah. Pa je res treba?

Danes zjutraj smo se Celjani prebudili v sneženo pravljico. No, če smo skozi okno pogledali okrog sedmih, preden so se čarobni kosmi snega spremenili v običajen dež in mrakobno sivino. Ne vemo točno, na kaj snežna belina asociira tebe, ampak nas kar odnese v tiste holivudske filme, kjer se v neki gorski brunarici z nekom stiskaš ob kaminu in piješ vročo čokolado s penicami … in te navdajajo občutki topline, ljubezni, brezskrbnosti ...

In, veš kaj? Tako bi tudi moralo biti! Decembrski prazniki so po našem kulturnem izročilu čas, ki bi ga naj preživeli s svojimi bližnjimi in se poveselili, ob tem pa tudi kaj okrasili, nekaj dobrega pojedli in se obdarili.

Na koncu pa se čarobni december izrodi v potrošniško norijo

Ker imamo dandanes zahodnjaško-potrošniški življenjski slog, pa moramo vso svojo energijo vložiti v okraske, hrano in darila. Da bodo prvi res lepi in da bo slikca na IG-u dobila res veliko srčkov. Da bomo lahko ob objavi božične večerje iskreno dodali #foodporn. Da bodo obdarovanci zadovoljni in res verjeli, da smo vložili vse sile, da dobijo nekaj, česar še niso naročili na Alibabi.

Cele tedne visimo na spletnih trgovinah in se slinimo po izložbah. Obkrožamo artikle v akcijskih letakih. Prisluškujemo pogovorom in vdiramo v FB profile, da bi pogruntali, kaj si naši bližnji res želijo. In potem hitimo, norimo, se izčrpavamo in na koncu postanem apatični in v praznikih sploh ne moremo uživati ... saj ni čudno, da je v tem času toliko depresivnosti!

Kaj pa če bi se praznikov lotili s preprosto človečnostjo?

Kaj če bi se za trenutek ustavili in pomislili na vse, za kar smo lahko hvaležni? Kaj če bi lahko brez naglice in živčnosti posedeli s prijatelji in družino, se od srca nasmejali in sprostili? Kaj če bi vse bilo bolj enostavno?

Naj naštejemo nekaj daril, s katerimi ne morete zgrešiti in so koristna izbira tako za obdarovanca kot obdarovalca:

- nasmeh,

- stisk roke,

- objem,

- čas,

- pogovor,

- sprehod,

- izlet,

- ples ...

Vsa ta darila pa niso aktualna zgolj med prazniki, ampak celo leto - in nikoli ne grejo iz mode. ;)

Mi smo se odločili, da bomo tudi letos čisto po KŠOC-evsko znanilci pozitivnega pristopa k praznikom. Seveda vas bomo povabili na nekaj zabav, saj sta nam naše delo in trud za aktivno Celje za mlade v užitek. Če vas zanima, kako to izgleda v živo, se nam pridružite naslednji petek na karaokah ali pa na silvestrovanju v Bratislavi. Ostalo decembrsko mestno dogajanje in naše predloge pa smo vam omenili že v enem prejšnjih prispevkov ...

Pa vesel december vsem!

Comments


bottom of page