top of page

Do sanjskega počitniškega dela v 7 enostavnih korakih

Res je, da so počitnice za počivanje. Vendar pa stalna praksa slovenskih dijakov in študentov pravi, da je poletje tudi idealen čas za zaslužek. Kako se torej lotiti iskanja dela, da bi to bilo vsaj vzdržno in bi se nam tudi primerno izplačalo? Preberite v nadaljevanju ...

Pomladni semester smo zaključili, kmalu bomo do konca pripeljali tudi izpitno obdobje … Predavanja niso več na dnevnem redu, tako da je časa za delo na pretek - no, vseeno vam priporočamo, da najprej opravite študijske obveznosti, potrebne za vpis v višji letnik, in se šele nato popolnoma vržete v poletno delo. Že med izpiti pa lahko pričnete z iskanjem primernega poletnega delovnega mesta. Kako? Tako:

1. Preverite svoje možnosti

Najbolje bi bilo, če bi lahko delali v svoji stroki. A je to dostikrat zelo težko, če pa že najdete delo, ki bi ustrezalo vašemu študiju, pa je lahko (pre)slabo plačano, da bi ga vzeli. Največ študentskega dela poleti nudijo v strežbi ali v prodaji, sezonska dela v letoviščih, pa tudi kakšna administracija bi se našla. Najbolje je, da poleg seznamov del, ki jih objavljajo študentski servisi, preverite tudi osebno - če vas delo v nekem podjetju zanima, tja pokličete in enostavno vprašate. Kaj veste, mogoče pa boste le imeli srečo in bodo našli kaj za vas.

2. Uredite svoj življenjepis

Europass je tako pase. Res. Svet gre naprej, iskanje dela je v resnici prodajanje “osebne blagovne znamke”, nas bi pa radi ukalupili v en vzorec? Kako naj potem človek izstopa? Referenc v času študija pač ne moremo imeti ne-vem-kako izjemnih, kaj ni res? Življenjepis zato pripravite na način, da boste videti zanimivi, drugačni. Vanj zabeležite vse svoje dosedanje tematsko relevantne reference - tudi če so bile prostovoljne. Če recimo želite delati kot novinar, seveda navedite svoj osebni blog, sploh če gre za tip dela, ki ustreza vašemu pisanju.

3. Potrkajte na čim več vrat

Svoj življenjepis pošljite čim širše - po e-pošti, navadni pošti, po vseh tetah in stricih, ki bi lahko kaj zrihtale in zrihtali. Izkoristite svojo socialno mrežo. Naj vam ne bo nerodno in nikar ne obupajte!

4. Bodite malo sitni

Vsaki prošnji naj sledi follow-up klic. Kajti ničkolikorat se zgodi, da bi vam podjetje delo ponudilo, le nihče “ne utegne” zavrteti vaše številke. Če bi slučajno kdo zvenel izredno iritiran zaradi tega, pa verjemite, da vam dela ne bi ponudil niti, če ga ne bi klicali.

5. Pripravite se na razgovor

Za razgovor se uredite, bodite spočiti, poskusite se umiriti in pripraviti - sploh če gre za vašo stroko, bodite prpravljeni na kakšen “test”.

6. Pogovarjajte se iskreno

Res je, da boste delali le poleti. Pa vseeno - a ni bolje imeti čiste račune? Bodite takšni kot ste, pri tem pa poskusite iz sebe dati res tisto najboljše. Izpostavite svoje prednosti, pri pomanjkljivostih pa velja pravilo, da jih ne omenjajte, razen če vas po njih direktno povprašajo, potem pač povejte po resnici. Npr:

“Si že delal-a to?”

“Ne, ampak se bom pa z veseljem naučil-a in mislim, da bi mi lahko šlo kar dobro, saj sem že delal-a to in to, kar je podobno zato in zato … / sem se o tem učil-a na faksu in me izredno zanima še v praksi ...”

7. Pošteno delo zasluži pošteno plačilo

Naj vam ne bo nerodno reči za plačilo. Če delodajalec sam ne ponudi zneska, ga vprašajte. Pri nas se to morda kdaj sliši kot nekaj, česar se ne bi smelo, vendar je to mentaliteta, ki jo je potrebno preseči. Saj pa je menda logično, da vsak, ki dela, mora tudi jesti, kajne?

Evo, sanjsko poletno delo je sedaj vaše! Saj, zakaj pa ne bi izkoristili časa, ki nam ga namenijo v sklopu študijskih počitnic, tudi iskanju prihodkov, ki nam lahko pridejo še kako prav. Vsi na KŠOC-u vam želimo, da bi bili pri tem uspešni in poleg evrov pridobili še kakšno dobro izkušnjo ter referenco za nadaljnjo karierno pot.

Comments


bottom of page