top of page

Dodatne kreditne točke pridobi na FIS

Hej, a slediš novim tehnologijam? Jih želiš obvladovati in razumeti bolje ter pri tem pridobiti tudi kreditne točke za nadaljnji študij na Fakulteti za informacijske študije? V tem šolskem so ti dodatna znanja na voljo brezplačno!

Vir slike: FIS


Spodbude za razvoj digitalnih veščin tudi v formalni obliki na FIS


Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu deluje od leta 2008 in se osredotoča na študijske programe, povezano z informacijsko tehnologijo. Čeprav ni uvrščena pod nobeno od slovenskih univerz, gre za javno fakulteto z akreditiranimi programi prve, druge in tretje bolonjske stopnje. V tem študijskem letu poleg rednih programov v okviru pilotnega projekta nudijo tudi polletna programa, s katerima želijo “zagotoviti razvoj digitalnih veščin in kompetenc za digitalno izobrazbo, hkrati pa posameznikom omogočiti zgodnji vstop na trg dela oz. jih spodbuditi k vseživljenjskemu izobraževanju (vir)". Piloti “Naprednejša računalniška znanja” so del nacionalne operacije “Načrt za okrevanje in odpornost”, drug od treh v nizu izvajanja programov pa bo trajal od januarja do junija 2024.


Izobraževalni sklopi za večjo računalniško pismenost, dodatna znanja in boljšo zaposljivost


Sodobne tehnologije se razvijajo z bliskovito hitrostjo, zato je bistveno, da jim sledimo tudi s svojimi znanji. Seveda obstaja kup neformalnih izobraževanj in pridobivanj raznih kompetenc, ki nam pomagajo k znanju in večji zaposljivosti. Ampak, ali ni naravnost odlično, da jih imamo sedaj priložnost dopolniti tudi s formalnim programom? Vsi, ki se bodo polletnega študija udeležili, bodo namreč opravljali izpit, za katerega bodo prejeli kreditne točke. Te jim bodo pomagale k vpisu v študijske programe na isti fakulteti.


Na voljo sta dva programa


Digitalizacija, Internet stvari ter industrijska avtomatizacija (DISIA) je prvi od obeh polletnih programov. Osredotoča se predvsem na internet stvari in industrijsko avtomatizacijo, podprt pa je z vsebinami iz algoritmov, programiranja, kibernetske varnosti in informacijskih sistemov. Drugi program se imenuje Programiranje in razvoj aplikacij (PRA) in se osredotoča na programiranje in razvoj spletnih aplikacij. Podprt je z vsebinskimi sklopi informatike, algoritmov in podatkovnih struktur ter baz podatkov. Oba programa zahtevata tudi izpolnitev praktičnega dela.


Študij poteka hibridno, pogoj za opravljanje izpita je 50-odstotna prisotnost ter praktični del. Študij je brezplačen, a ker je število mest omejeno na 40 za vsakega od razpisanih programov, se v primeru interesa čim prej prijavite.


Comments


bottom of page