top of page

DOS išče Naj dijaka/dijakinjo

Dijaška organizacija Slovenije je razpisala že jubilejni 10. razpis za Naj dijaka ali Naj dijakinjo. K prijavam pozivajo tiste kandidate, katerih uspeh presega učno področje in se širi tudi na njihove obšolske aktivnosti.


Vir slike: Unsplash


Naj dijak ali Naj dijakinja lahko postaneš, če …


Prvi pogoj za prijavo kandidatov na aktualen razpis Naj dijak je status dijaka, kar dokazuje s priloženem potrdilu o vpisu. Kot druga pomembna točka, ki jo razpis navaja med pogoji, pa je, da kandidat ne sodeluje pri organizaciji razpisa in ni član Predsedstva ali Sveta Dijaške organizacije Slovenije.


Izbor in točkovanje dosežkov


Prijava na razpis nadalje navaja več možnosti za pridobitev točk, glede na katere bo Naj dijak izbran, ki se delijo na tri sklope: učni uspeh, tekmovanja in delo na družbenem področju. Zato je potrebno vlogi priložiti tudi kopijo spričevala in priznanj ali drugih dokazil o posebnih dosežkih. Višji kot je šolski uspeh, višja kot je uvrstitev na tekmovanju in širši kot je obseg družbenega udejstvovanja, več točk lahko kandidat ali kandidatka prejme. 


Pri tem je pomembno poudariti, da med tekmovanja sodijo tudi razstave in objave, med delo na družbene področju pa vse od vzporednih izobraževanj, kot so glasbena šola ali izmenjevalni programi, do funkcij v šolskih skupnostih ali izvenšolskih institucijah na lokalnem ali mednarodnem področju. Seveda se pri slednjem sklopu upoštevajo tudi nagrade, pohvale in priznanja ter v primeru rednega prostovoljnega dela tudi letna poročila o dejavnosti prijavitelja. 


Kdo izbere Naj dijaka oz. Naj dijakinjo?


Izbor zmagovalca natečaja opravi tričlanska komisija. Dve osebi v tej komisiji prihajata iz vrst članov Predsedstva, tretji pa je vedno svetovalec Predsedstva, Varih dijakovih pravic ali svetovalec Varuha. Komisija ovrednoti vsa prejeta dokazila in določi njihovo vrednost s točkami, ki jih na koncu sešteje.


Nagrada za Naj dijaka oz. Naj dijakinjo


Nagrada za prejemnika častnega naziva je plačana pot na ameriško univerzo ter delo s tamkajšnjim mentorjem glede na področje udejstvovanja zmagovalca natečaja, njegovih preferenc in razpoložljivosti mentorjev. Pri izbiri univerze in menotrja bo sodelovala tudi American-Slovenian Education Foundation.


Za prijavo, ki je možna do 14. 4. 2024, izpolni prijavnico, ki jo najdeš ob objavi razpisa in jo skupaj s prilogami pošlji po pošti na Dijaška organizacija Slovenije, Dunajska cesta 51, 1000 Ljubljana in po elektronski pošti na naslov razpis@dijaska.org.

Bình luận


bottom of page