top of page

Drugi prijavni rok

Prvi prijavni rok je zaključen, pravijo univerze. Vam je uspelo? Če ne, imate med 22. in 28. avgustom še eno možnost, da najdete program zase. Oglejmo si, kakšno je stanje in komu je drugi prijavni rok na študijske programe sploh na voljo.

Visokošolska prijavno-informacijska služba je 24. 7. 2018 objavila, da se je na 17399 razpisanih mest prijavilo 14704 študentov, od katerih jih je bilo na prvem prijavnem roku sprejetih le 11119. Največji naval in posledično tudi omejitev ter “usip” je bil, kot običajno, na farmacijo, programe FŠ v Ljubljani, psihologijo, dentalno medicino ter medicino, programe Pedagoške fakultete UL, veterinarstvo … Na UM je največji presežek na medijskih komunikacijah ter zdravstveni negi, podobno kot na UL pa tudi na medicini in predšolski vzgoji. Slednja prevelikega vpisa ni prenesla niti na Univerzi na Primorskem.

Če ste med več kot 3500 tistimi, ki se jim ni posrečilo, potem imate dve možnosti. Počakate na prihodnje leto ali pa poskusite še enkrat drugje. Kaj pa tisti, ki ste uspeli, a ste si glede vpisa premilsili?

Komu je drugi prijavni rok sploh namenjen?

“V drugem prijavnem roku se na še prosta vpisna mesta lahko prijavijo kandidati, ki se niso prijavili v prvem prijavnem roku ali se niso uvrstili v nobenega od v prvi prijavi naštetih študijskih programov ali se niso vpisali v študijski program, v katerega so bili sprejeti v prvem prijavnem roku, oziroma so se iz tega študijskega programa izpisali do vključno 17. 8. 2018,” pravi objava na uradni strani spletnega mesta Univerze v Mariboru. Možnost torej obstaja za vse - tudi tiste, ki ste se v dobri veri, da je to res to, že vpisali. Če sedaj dvomite v svojo izbiro, ni še nič izgubljeno. Sicer se je nabor opcij malo zožil, a še vedno so na voljo.

Upamo, da boste 21. avgusta 2018, ko se na Portalu eVŠ objavijo prosta mesta za 2. prijavni rok, našli vsaj približek svoje srčne izbire za prihodnost. Morda se celo vpišete izredno, saj je pri brezplačnem študiju pač tako, da marsikje lahko situacijo rešite z denarjem. Seznam prostih mest sicer še ni na voljo, a si sliko možnosti morda lahko ustvarite kar sami, če si celotno statistiko prvega prijavnega roka ogledate še v uradni objavi.

コメント


bottom of page