top of page

Dvakrat več sredstev za Erasmus

Program Erasmus je odlična priložnost za pridobivanje teoretične ali praktične izobrazbe v tujini. Mnogi, ki so se ga v času študija udeležili, pravijo, da bi na takšno izmenjavo moral iti vsak, saj je izkušnja neprecenljiva. Morda pa jih bodo uslišali tudi tisti, ki program financirajo, saj je Evropska komisija predlagala dvig sredstev za obdobje 2021-2027, višina sredstev, namenjenih programu izmenjave študentov, bi se naj celo podvojila.

Za naslednji dolgoročni proračun EU se nam obetajo kar dvojna Erasmus sredstva, pravijo pri Evropski komisiji. Program, preko katerega se študentje izmenjujemo v okviru držav članic, beleži že več kot 30 let uspeha in še pridobiva na pomembnosti. Čedalje bolj jasno je, da izkušnje iz tujine in osebno-poslovna mreža, ki si jo v programu razširijo, udeležencem prinese še večjo konkurenčnost na trgu delovne sile, s tem pa večjo možnost za zaposlitev.

Ciljna utemeljitev predloga za podvojitev sredstev

Podvojitev sredstev bi omogočila, da v okviru programa na mednarodni ravni dosežejo nove ambiciozne cilje, ki so jih navedli v sklopu predloga. Ti so naslednji:

1. Povečanje števila študentov, ki bi odšli na izmenjavo

Podvojitev sredstev bi omogočila kar potrojitev razpisanih mest, kar znaša 12 milijonov posameznikov. Pri tem moramo vedeti, da upravičenci mobilnosti nismo zgolj študentje, ampak gre za obsežnejšo skupino. Kot pravi komisija, med upravičence sodijo: “učenci, visokošolski študenti, praktikanti, učitelji, vodje usposabljanj, mladinski delavci, športni trenerji ter dijaki poklicnega izobraževanja in usposabljanja in osebje v izobraževanju odraslih, vključno s tistimi, ki sodelujejo v ukrepu ErasmusPro”.

2. Doseči tudi tiste z manj možnostmi

Pridružile se bodo lahko tudi manjše lokalne organizacije in tako povečale možnosti za udeležbo tudi socialno ogroženim.

3. Razširiti krog povezanih dežel

… tudi zunaj meja EU. Tako virtualno kot fizično.

4. Usmerjeno izobraževanje

Tukaj gre predvsem za usmerjanje v študije prihodnosti in trajnostnosti, za katere bi namenili več sredstev.

5. Pobuda DiscoverEU

Gre za potovanja po EU, namenjena pravkar polnoletnim. Zaenkrat vas obveščamo, da se prijave za to poletje pričnejo jutri, več o programu pa tudi na naši strani objavimo prav kmalu, zato nas še naprej zvesto spremljajte. :)

Kaj pa naprej?

Predlog komisije je odličen začetek in temelj za nadaljnji razvoj dogodkov znotraj posameznih držav članic in Evropskega parlamenta. Če bo torej ta sprejet in podprt tudi z drugih strani, lahko v obdobju med letoma 2021 in 2027 pričakujemo 25, 9 milijarde evrov namenjenih za izobraževanja, 3,1 za mlade in 550 za šport.

Comments


bottom of page