top of page

Dvig minimalne urne postavke za študentsko delo

Ali ste vedeli, da je s 1. 7. 2017 MDDSZ izdalo odredbo o uskladitvi najnižje študentske urne postavke? No, saj ne da bi se zgodilo kaj drastičnega, vseeno pa poglejmo, kaj to pomeni na mesečni ali celo letni ravni …

Ni še daleč od spremembe v pravilih igre študentskega dela glede vplačevanja PIZ-a (pokojninskega in invalidskega zavarovanja). Tega nam namreč še vedno odmerjajo v višini 15,5 % zaslužka na napotnico. Ena od prednosti spremembe pa je bila tudi uvedba minimalne bruto postavke, ki je do 1. julija 2017 znašla 4,53 evra, po novem pa so jo na MDDSZ z odredbo dvignili na 4,61 evra. Za svoje delo, ki ga boste opravili v vročem poletnem mesecu, torej morate prejeti vsaj 3,9 evra neto na uro. Prej je neto znesek za uro študentskega dela znašal 3,83 evra.

Mnogi študentje in dijaki si prav v poletnih mesecih najdemo delo z večjim obsegom in poletne počitnice izkoristimo za dodaten zaslužek ter pridobivanje prepotrebnih delovnih izkušenj. Pa 7 centov na uro res naredi takšno razliko, da bomo pri delu še bolj motivirani? Oglejmo si torej, kaj to pomeni konec meseca, ko je denar na računu …

Izkupiček študentov ob Odredbi o uskladitvi najnižje bruto urne postavke za opravljeno uro začasnih in občasnih del

No pa dajmo obrniti številke. Če lahko preko napotnice opravimo mesečno 176 ur (kolikor znese v povprečju 22 delovnih dni), potem je mesečna razlika v zaslužku 12,32 evrov. Oziroma nov mesečni prihodek študenta, ki opravlja delo v obsegu polnega delovnika, 686,4 evra.

Čeprav je študentsko delo “občasno in začasno”, kot pravi naziv odredbe, vemo, da mnogi med nami preko študenta delajo enako kot redno zaposleni. Pa si oglejmo še torej, koliko nam nove minimalne bruto postavke prinesejo letno. Zopet bomo enostavno zmnožili teh 12,32 z 12 in dobili slabih 150 evrov. To je pa že nekaj, kajne? Sploh če je naše delovno mesto tudi sicer prijetno in takšno, kot ga imamo milenijci radi.

Comments


bottom of page