top of page

e-Študentski servis predstavil najbolje plačana dela

Študentsko delo je pomemben vir zaslužka mladih v Sloveniji, njegov vrhunec pa prihaja prav poleti. Običajno mladi mesece, v katerih ni predavanj, izkoristijo za sezonsko opravljanje različnih del.


Vir slike: Unsplash


Študentje, kaj bomo delali to poletje?


Vsako delo je častno, dejstvo pa je, da so ena bolj plačana od drugih. Najvišje se uvrščajo strokovno specifična dela, ki že zahtevajo predznanje iskalcev. Med njimi so vse od poučevanja in inštrukcij do selitev in vrtnarjenja. Vmes najdemo še strokovna dela, povezana z računalniškimi znanji, delo v zdravstvu, logistiki, projektiranju … Cena je zrasla tudi delu v gostinstvu in turizmu, saj je na tem področju povpraševanja med iskalci malo, ponudb del pa veliko.


Najbolje plačana dela presežejo tudi dvakratnik minimalne urne postavke, ki znaša 7,21 evrov bruto (6,20 evrov neto). Trenutna povprečna urna postavka za študentsko delo pa znaša 8,44 € bruto na uro (7,13 € neto na uro). 

Kaj je pomembno generaciji Z in kako dobiti študentske delavce?


Generacija Z je tista, ki s svojim študentskim delom že kaže na to, kakšna bo prihodnost trga dela. Že v času študija želijo opravljati delo, za katerega se izobražujejo in s pravim mentorstvom lahko pridobite dolgoročnega sodelavca, ki ga razvijete v svojem timu in ga popolnoma pripravite na delovanje v le-tem. Po raziskavi Ninamedie iz leta 2022 se več skoraj dve tretjini dijakov in študentov zaposli v podjetjih, kjer so opravljali študentsko delo.


Delodajalci bodo mlade novih generacij najlažje dobili, če bodo izpostavili prednosti dela za njih (tudi okoljske). Pritegnila jih bodo video navodila, natančna opredelitev informacij za prijavo, poenostavitev prijavnega postopka in obrazca in, kar je najpomembneje, hiter odziv na prijave. Seveda tudi, če kandidati niso izbrani.


Trg dela je na strani iskalcev, zato bomo študentje in dijaki lahko to poletje dobro izkoristili za delo po našem izboru in morda našli tudi priložnost za redno zaposlitev v prihodnosti. 

Več o trenutnih razmerah na trgu (študentskega) dela si preberite v objavi ŠOS.


Comentários


bottom of page