top of page

Kajenje je kajenje. Tudi če elektronsko.

Ste tudi vi postali ljubitelji elektronskih cigaret? Vas ne moti, ker kolega ali kolegica v predavalnici malce povejpa in se zabavate ob dimljenju prostorov? Ali pa enostavno in brez predsodkov tolerirate e-cigarete, čeprav ste kajenje običajnih prej dosledno obsojali? Morda pa je čas, da kritično pretehtate, če so v resnici stvari res tako rožnate in s kakšno gotovostjo sploh lahko to trdimo.

Kajenje je v zaprtih prostorih pri nas prepovedano že tako dolgo, da nam je mladim nepredstavljivo, da so včasih kadili v pisarnah, delavnicah, gledaliških avlah, celo v šolskih kabinetih. Interes kapitala je namreč bil velik, informiranost o škodljivosti kajenja za zdravje pa majhna. In preden se je ta razširjena razvada ustrezno pravno zregulirala (in se še vedno regulira), so ljudje neposredno v pljuča kot primarni ali sekundarni kadilci predihali kar nekaj dima. Poleg tistega, ki se je vil iz tovarn, avtomobilskih izpuhov in konec koncev tudi dimnikov domačih hiš. Danes se isto dogaja z e-cigaretami. Le da sedaj ne zato, ker bi bilo dovoljeno. Skrivnost je samo v tem, da pare ni tako enostavno zaznati po vonju in zato povzročitelja težko ujamemo. Zato se kljub prepovedi e-cigarete uporabljajo tudi tam, kjer se ne bi smele.

Zdravniška stroka opozarja, da so elektronske cigarete lahko škodljive enako ali še bolj kot običajne

Če je nekoč bil sinonim “pravega moškega” kavboj s cigareto, je danes “kul”, če se nam iz ust vali para. Po vsem svetu je e-kajenje postalo popularno med različnimi generacijami, najbolj ogroženi pa so mladoletni. Tudi pri nas najstniki po vejpih radi posežejo, čeprav zakon pravi, da za elektronske cigarete (ki po ZOUTPI sodijo v skupino t. i. “povezanih izdelkov”) veljajo enaka pravila kot za tobak in tobačne izdelke.

Skrb vzbujajoč trend izpostavlja tako Svetovna zdravstvena ogranizacija (WHO) kot tudi naš NIJZ. Iz ZDA celo poročajo o pogostih nenavadnih simptomih obolenj dihal, kateremu ne vejo vzroka, a ga povezujejo z uporabo elektronskih cigaret. Kemikalije, ki se sproščajo pri kajenju e-cigaret, so sicer popolnoma drugačne od tistih, ki jih vdihujemo pri kajenju klasičnih, a to še ne pomeni, da nimajo posledic. Kakšne so v resnici lahko dolgoročno, pa bomo ugotovili šele po več deset letih uporabe, še pravijo strokovnjaki.

Seveda pa je pomembno, da smo pri kajenju (aktivnem ali pasivnem) pozorni na odziv telesa na kajenje. Če opazimo težave s kašljem, dušenjem, oteženim dihanjem, bolečinami v prsih, tudi izgubo teže, je prav lahko to posledica vejpanja. To so namreč simptomi ameriških najstnikov, za katere sumijo, da so posledica uporabe e-cigaret.

Problematika razširjenosti med mladimi

Posebej problematično je dejstvo, da je uživanje e-cigaret razširjeno predvsem med mladimi. Strokovnjake skrbi, da po njih posegajo tudi tisti, ki prej niso kadili. Čeprav NIJZ pravi, da je smisel e-cigaret pomoč pri odvajanju od kajenja, ne pa motiviranje nekadilcev, da pridobijo to nezdravo navado. NIJZ poroča tudi o anketi, v kateri so leta 2016 odkrili, da so 17-letni dijaki iz vse Slovenije v 37 % že poskusili e-cigareto, kar 12 % pa jih je vejpalo v zadnjem mesecu (vir).

Commentaires


bottom of page