top of page

Erasmus+ še vedno pod vplivom Covid-19

Študijske izmenjave se prelagajo in odpovedujejo. Za prvi semester oz. prvo polovico študijskega leta je prijavljena dobra tretjina študentov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Študentje, ki bodo izmenjavo opravili na daljavo iz domače države, do sredstev ne bodo upravičeni, preostala sredstva se bodo vrnila Evropski komisiji.

Vir slike: Unsplash


Si tudi ti odpovedal-a izmenjavo zaradi strahu zapiranjem meja, karanteno ali celo okužbo? Tako se je odločilo kar precej študentov, kot so opazili na Centru RS za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja, poroča STA. Odpovedi fizičnih izvedb izmenjav se vrstijo tudi s strani fakultet in uzniverz gostiteljic, med drugimi se je tako odločilo tudi nekaj Slovenskih institucij, letos v primerjavi s študjskima letoma 2017/18 in 2018/19 pričakujemo skoraj tri četrtine študentov manj.


Kam sploh še lahko potujemo v okviru izmenjave?


Za zdaj študentje iz Slovenije še lahko obiščejo države EU in nekatere druge evropske države, seveda v skladu z omejitvami vstopa, ko se vrnejo pa v skladu z postopkom vrnitve. Pred tem pa je potrebno preveriti tudi, če fakulteta gostiteljica sploh bo izvajala program za študente na izmenjavi “v živo” ali ga bo le na daljavo. Če se odločite, da boste izmenjavo tako opravili od doma in v državo gostiteljico ne boste potovali, ne boste upravičeni do štipendije. Lahko pa jo pridobite, če boste v tujo državo odpotovali kljub izvedbi študija na daljavo.


Kaj pa karantena?


Različne države imajo različne pogoje vstopa v državo, bodo pa v času prestajanja obvezne karantene v sklopu izmenjave študentje do štipendije upravičeni. Karantena je tudi sicer en od bistvenih problemov prehoda meja za potrebe študija, ki verjetno botruje tudi odpovedim partnerskih programov tako pri nas kot v tujini. Na UL, kjer letos pričakujejo le 600 tujih študentov, jo rešujejo na način, da prihajajoče študente univerze opozarjajo na njeno upoštevanje. Študentski domovi v Ljubljani ne morejo zagotoviti bivanja oz. prestajanja karantene v študentskih domovih in tuje študente napotujejo, naj za to obdobje poiščejo drugo nastanitev.


Vsi študentje, ki vas izmenjava še vedno zanima, skrbno spremljajte obvestila tako domačih kot univerz gostiteljic, saj se zaradi situacije lahko informacije o pogojih izvedbe, karantene in potovanj v tujino hitro spremenijo.
Commentaires


bottom of page