top of page

GaMEfy za izboljšanje veščin medijske pismenosti

Medijska in digitalna pismenost sta v sodobnem svetu bistvenega pomena, da med poplavami informacij najdemo tiste, ki so za nas relevantne, predvsem pa resnične. Zato so udeleženci projekta GaMEfy ustvarili simulacijsko igro, ki mladim pomaga na zanimiv in učinkovit način razviti raziskovalne veščine za odkrivanje lažnih novic.

Mlade je potrebno opremiti z orodji na področju medijske pismenosti


In prav to je bil glavni namen projektne skupine, v kateri sodeluje tudi Celjski mladinski center. Katere rezultate je partnerstvo na projektu prineslo za digitalno in medijsko opismenjevanje mladih? Bistvene tri, da pokrijejo vse ključne vidike za krepljenje medijske pismenosti med mladimi:

  1. izobraževalni učni načrt za razumevanje izobraževanja na temo digitalne in medijske pismenosti;

  2. smernice o učnih možnostih za izboljšave na področju medijske pismenosti, namenjene oblikovalcem politike;

  3. spletno platformo za mlade, mladinske delavce in učitelje na temo medijev in digitalne pismenosti.


Zakaj je pomembno prepoznavati lažne novice in kako se tega naučiti?


Informacije, ki so neresnične, vsebine, ki so vzeti iz konteksta in podatki, ki služijo plačani statistiki, so med nami še kako pogosti. Tako zelo, da večino časa živimo z njimi, ne da bi jih sploh še opazili. Res včasih čudno pogledamo in zastrižemo z ušesi, ko kdo pove kaj res popolnoma neverjetnega, a le redkokdo se odloči preveriti, če stvar drži, kaj šele, od kje informacija prihaja.


To je slaba novica. Vendar imamo tudi dobro! Svoj um lahko priučimo (zdrave) skepse in kot se navzamemo različnih navad, se z rednim ponavljanjem določenih aktivnosti lahko navadimo tudi razmišljati drugače. Brezplačna simulacijska igra GaMefy nam lahko pri tem precej pomaga. Poleg gradiv, kjer lahko črpamo znanje, novic in dogodkov, s katerimi ostanemo na tekočem ter v stiku s podobnomislečimi, je bistvo projekta prav sama igra. Le registriramo se in že lahko klikamo oz. “tapkamo” po interaktivnem in igrivem “učnem programu”. Še posebej je pomembno to, da so smernice za iskanje lažnih novic, ki jih uporabnik pridobi med igranjem, znanstveno podprte.


Odigrajte igro z GaMEfy in preverite svojo medijsko pismenost


GaMEfy je namenjen mladim, mladinskim delavcem in učiteljem, katerih cilj je izboljšati digitalno in medijsko pismenost mladih. Poleg teoretičnega zagotavlja tudi praktično usposabljanje in tako prinaša pomembne veščine za odkrivanje lažnih novic na spletu in družbenih omrežjih.

Comments


bottom of page