top of page

Glasba - pomoč med izpitnim obdobjem

Med učenjem je bistvena koncentracija. Mnogi pa za to, da je zberejo dovolj, potrebujejo čisti mir in izolacijo, kar zna v času študentskih let biti precejšnji zalogaj. Zato eni poskušajo s čepki za ušesa, študijskimi sobami v knjižnici ali pa enostavno odidejo iz kraja študija in se zaprejo v domačo sobo v stanovanju staršev. Kaj pa storiti, če še tam ni miru? Ena od rešitev je lahko tudi glasba.

Strokovnjaki so našli obliko glasbe oz. zvoka, ki nam lahko pomaga povečati koncentracijo. Izpitno obdobje, v katerega smo študenti članic UL vkorakali že v prejšnjem tednu, mariborski pa so se nam pridružili v tem, je odličen čas, da to preizkusimo. Sploh če stanujemo v okoliščinah, ki ne dopuščajo ravno veliko manevrskega prostora za ustvarjanje učno-stimulativnega okolja.

Raziskave še vedno pravijo, da možgani najlažje pomnijo in gradijo znanje, ko imajo mir in v okolici ni dejavnikov, ki bi motili njihovo pozornost. A kako najti mir v vsem tem vsakdanjem hrupu študentskega življenja med bolj ali manj tankimi stenami študentskih sob in deljenja kvadrature s cimri? Enostavno - od njih se odklopimo, tako da ušesa napolnimo z glasbo. Vprašanje je le: kakšno?

Pri izbiri prave glasbe za učenje je dobro biti pozoren na naslednje reči:

1) Glasba naj bo monotona, s ponavljajočimi mirnimi sekvencami (ponavljajoči se cikli pomirjajo) in ravno toliko glasna, da zaduši zvoke iz okolja.

2) Najbolj priljubljeni “komadi” niso najboljša izbira, saj nam poberejo preveč pozornosti. Bolje je najti nekaj nevtralnega, kar nam ne gre ravno na živce, ni pa tudi toliko “fajn” za poslušati, da bi nas odneslo stran od knjig in zapiskov.

3) Naj bo glasba brez vokala - ali vsaj artikuliranega besedila. Obstajajo namreč rezultati raziskav, ki so celo potrdili, da glasba z besedilom znižuje učinkovitost. Razlog pripisujejo njeni kompleksnosti, saj kognitivno zahtevnejša in s tem pritegne pozornost večjega dela naših sivih celic kot glasba brez besedila.

4) Naravni zvoki ali mirna klasična glasba so varna izbira. Pazite le, da ne najdete nečesa, kar vam gre na živce, saj bo učinek podoben ali še slabši kot pri glasbi, ki vas navdušuje. Mimogrede, poznate Mozartov efekt? Teorije namreč pravijo, da naj bi prav s poslušanjem Mozarta postali pametnejši.

5) Pomemben je tudi pomirjevalni učinek glasbe. Če torej izberete mirno, sproščujočo, ne preglasno, klasično zbirko za učne urice, vam lahko to tudi pomaga zmanjševati stresni učinek izpitnega obdobja. Tudi če vam poslušanje glasbe ne ustreza med samim učenjem, jo lahko izkoristite kot pomoč pri sproščanju v trenutkih, ko date knjige malo na stran.

Poskusite in javite, če ste našli kaj dobrega, sploh pa nam javite, če pomaga, kot bi si želeli. :)

Comments


bottom of page