top of page

Gremo v Planico!

Je kultna Planica že vaša tradicija ali bi se je radi že končno enkrat udeležili in doživeli ta slovenski praznik smučarskih poletov? V vsakem primeru se nam pridruži, da bomo skupaj navijali za naše Orle.

Vir slike: Wiki Commons


Slovenija je polna izjemnih kotičkov, kjer narava, zgodovina, špor, kultura in družba ustvarjajo navdihujoče spektakle, kot jih lahko spremljamo v svetovno znani Planici. Jih tudi ti že vse predolgo gledaš z domačega kavča in si jih hočeš končno enkrat ogledati v živo? Pridruži se nam 1. aprila 2023, ko se bomo nič kaj za šalo, ampak popolnoma zares odpravili v dolino pod Poncami, kjer bomo skupaj občudovali letalske sposobnosti smučarskih skakalcev in na vsa grla podpirali naše Orle.


Nekaj dejstev o Planici, ki jih morda še niste poznali

Pred odhodom na lokacijo enega najizjemnejših slovenskih smučarskih praznikov je prav, da se malo opremimo z nekaj dodatnimi informacijami, kot so naslednje:

  • Prva ideja za gradnjo planiške skakalnice sega že v leto 1931, medtem ko je prvotno Planica gostila smučarske teke.

  • Le nekaj let kasneje je prva zgrajena skakalnica že gostila državno prvenstvo in le mesec dni pozneje tudi mednarodno tekmovanje.

  • Svetovni rekord je v letu 1934 Planico uvrstil na svetovni športni zemljevid, zasluge pa gredo verjetno prvi takratni obliki snežnega cementa, ki je tekmo rešil pred visokimi temperaturami. Rekordi so se kar vrstili in ni trajalo dolgo, da je prvi skakalec na svetu preskočil magičnih sto metrov.

  • Na seznam FIS se je Planica uvrstila šele po več kot desetletju od prvih uspehov, v začetku sedemdesetih let pa prizna novo disciplino, imenovano smučarski poleti. Ti so bili mogoči le na največjih skakalnicah, kot je bila nova planiška, od takrat naprej imenovanih letalnice.

  • Bloudkova letalnica je doživela tudi najhujšo usodo. Leta 2001 se je zaradi slabega vzdrževanja pod težo snega porušila. Seveda je bila nato obnovljena in danes na njej redno spremljamo polete, ki se še vedno daljšajo, izboljšujejo in nas vedno znova presenečajo.

Čeprav so danes poleti preko 200 metrov že nekaj samoumevnega, je treba vedeti, da je bilo v zgodovini v to vloženega veliko dela (vir). Tako inženirji, ki so letalnice snovali, kot letalci in izdelovalci njihove opreme, ki iz sezone v sezono s trdim delom iščejo najboljše kombinacije, ta šport še vedno zapisujejo med vrste najatraktivnejših na svetu. Kdor je že bil v Planici, pa lahko sam pove, da gre za izjemno doživetje, ki si ga je treba privoščiti vsaj enkrat. Zato se na polete odpravljamo tudi mi.


Prideš z nami v Planico? Hitro se prijavi!


Člani KŠOC, LAK in ŠKŽ si lahko ekipno tekmo, ki bo potekala 1. 4. 2023, ogledate le za 35 evrov!

Cena vključuje:

  • prevoz

  • vstopnico

  • aperitiv

Prijavite se lahko tudi ostali, cena istega paketa za nečlane znaša 55 evrov. Vendar, jasno, brez prijave ne bo šlo. Zato hitro izpolnite obrazec in uredite plačilo (podatki na objavi dogodka FB ali v prijavnici).


Se vidimo!

Commenti


bottom of page