top of page

Greva skup' utrinke štet?

Perzejev meteorni dež nas bo razveseljeval cel vikend, najbolj pa se bomo utrinkov lahko nagledali v jutrišnji noči na nedeljo. Za vas smo zbrali še nekaj dejstev o Perzejevem ozvezdju ter kako ga najdete, da si boste z gledanjem utrinkov lahko uresničili kar največ želja.

Perzej je ozvezdje z 88 zvezdami, ki vsako leto ustvarja meteorski roj, imenovan Perzeidi. In prav ta vikend ga bomo imeli priložnost opazovati. Nekateri poznavalci pravijo, da zna biti celo tako močen, da ga bomo morda uspeli zaslediti tudi čez dan, drugi, da bo luna v zadnjem krajcu in nam bo tako velika in svetleča opazovanje ponoči malce onemogočila. Pa kaj zato! Važno, da bo noč nad Celjem jasna in kot napovedujejo vremenarji, temperature čisto fajn za stiskat pod kakšno dek’co.

Kako gledamo Perzejev meteorni dež

V dvoje je najlepše, pravijo. No, lahko pa se opazovanja zvezd lotite tudi čisto sami in uživate v svojem miru ali pa skupinsko. Vendar pa število parov oči, ki skupaj strmijo v nebo, tu ni bistveno. Veliko pomembneje je, da se odpravite ven iz mesta, nekam, kjer ni toliko luči in drugih umetnih svetlobnih teles, ki bi povzročala svetlobno onesnaževanje. Kako preverite, če ste se že dovolj umaknili iz urbanih središč? Če vidite na gosto posejane zvezde na (seveda, jasnem) nebu, boste videli tudi utrinke.

Sedaj vam preostane le še, da pogrnete svoje ležišče - glede na temperaturne razmere je že zelo verjetno, da bo ponoči padla rosa, zato se splača najti kakšno dvignjeno varianto; npr. ležalnike ali vsaj kakšno zunanje talno pogrinjalo, ki ne prepušča vlage. Dobro se oblecite ali pokrijte in se namestite, kot pravijo profesionalci.

Zemlja je okrogla in kroži, zato se relativno na Zemljo vse na nebu premika, tudi zvezde. To vemo bolj kot ne vsi, ki ne spadamo v “flat earth society”. (Kako si slednji razlagajo premikanje zvezd, še nismo raziskali, vam morda kaj pojasnimo drugič.) Pametno je torej ob opazovanju utrinkov v roke vzeti astrološko karto ali vsaj prenesti kakšno aplikacijo, ki pove, kje je sever in kam se obrniti, da bomo videli Perzejevo ozvezdje in seveda utrinke. Pri tem bodite samo pozorni, da Azimut kaže pravi sever, igla kompasa pa od njega malce odstopa. Ampak v glavnem smer štima dovolj, da se boste po njej lahko orientirali.

Če vam angleščina in kotne stopinje niso tuje, lahko relativno smer Perzejevega meteornega tuša glede na lokacijo spremljate za eno noč naprej. Isti vir tudi pravi, da poteka Perzejev dež vsako leto od 17. julija do 24. avgusta, letos pa ga že opazujemo med 9. in 13. avgustom. In kot smo omenili že na začetku, vrhunec bo meteorni dež dosegel prav v noči na nedeljo, zato jutrišnji večer planirajte nekje zunaj na prostem in … zaželite si kaj lepega. ;)

Kommentare


bottom of page