top of page

Hej, ti, pridi na pomladno krvodajalsko akcijo!

Študentska krvodajalska akcija Častim pol litra je že v teku. V sodelovanju s študentskimi klubi in organizacijami ter zvezo Škis lahko v aprilu kri darujete v različnih krajih po Sloveniji.

Korona je terjala znaten upad darovane krvi


“Koronski” leti sta svoj davek zahtevali tudi na področju krvodajalstva. Ali ste vedeli, da je bilo v zadnjih dveh letih kar tretjino manj novih krvodajalcev? Prav mladi pa lahko to vrzel rešimo in postanemo redni krvodajalci.


Da bi zadostili potrebam, ki jih kažejo zdravstvene statistike, bi vsak delovni dan kri moralo darovati med 350 in 400 oseb. Študentje smo glede na okoliščine idealni, da darujemo svojo kri nekomu, ki jo potrebuje. Statistično gledano darovano kri enkrat v življenju potrebuje vsaka četrta oseba. To je lahko tudi naš bližnji ali mi sami. Prav mladi krvodajalci imajo pri darovanju krvi pomembno vlogo, saj pomlajujejo bazo in prevzemajo tradicijo solidarnosti v tej posebni obliki.


Študentske krvodajalske akcije potekajo vsako pomlad in jesen


Darovanje krvi prinese prost dan, obrok in predpisan počitek. Poleg teh praktičnih prednosti pa ima še eno, ki je neprecenljiva: občutek, da si morda prav danes z udeležbo na krvodajalski akciji nekomu pomagal pri zdravljenju ali mu celo rešil življenje. Kaj je lahko lepšega in bolj pristno navdihujočega kot to?


Pol litra lahko častiš v naših velikih študijskih središčih ali pa lokalno. Lokacije in pogoje si oglej na spletnem mestu študentske organizacije ter z rundo tekočine, ki lahko reši življenje, akciji pridruži tudi sam.


Comments


bottom of page