top of page

Bliža se maturitetni esej! Nič bat', imamo rešitev...

Ne vem, kako se piše esej. Joooj, a bom sploh zmogel. Nikoli nisem bila prav za pisanje. Še v šoli ne spravim skupaj za dvojko, kako bom šele na maturi? - Vse to in še več zadnje dni intenzivneje odmeva po šolskih učilnicah in hodnikih, avtobusnih in železniških postajah, kavarnah, predvsem pa glavah gimnazijcev v zaključnem letniku, ki na trnih pričakujejo prvo dejanje letošnje splošne mature. Če si med njimi, imamo rešitev tudi zate. Le beri dalje …

Včeraj ste še zadnji, ki imate kot del svojih izbirnih predmetov pripravo seminarske naloge, te še oddali in začutili, da sedaj pa res gre zares. Tudi ostali že od prijave in izbire predmetov naprej veste, kdaj so najpomembnejši maturitetni datumi, ki vas čakajo to pomlad, za vsak slučaj pa smo vas vse še prejšnji teden spomnili nanje.

Nikar ne mislite, da vas hočemo z vsemi temi opomniki samo “prestrašiti”! Da bi dokazali svoj pravi namen, ki je ravno nasproten, smo pripravili tudi nekaj konkretne pomoči pri pripravi na pisanje eseja pri slovenščini, ki bodoče splošne maturante čaka takoj po prihajajočih praznikih, 4. maja 2018.

Nekaj namigov za uspeh pri eseju

- Preden “zaženeš paniko”, si oglej navodila za ocenjevanje izpred prejšnjih let. Najdeš jih na strani RIC, kjer med predmeti splošne mature izbereš slovenščino.

- Če te skrbi, da si pozabil(a) vsebino knjige, si še enkrat preberi obnovo in vse kredibilne analize, ki jih imaš na voljo.

- Poznaš pravilo “trditev-utemeljitev-dokaz”? Poskusi se ga držati pa boš opravil(a) že kar nekaj dela.

- Preden se dokončno odločiš, se vsaj preizkusi v pisanju obeh različic - razlagalne in razpravljalne. Praviloma je slednja lažja, čeprav pri prvi dobiš zraven še odlomek.

- Vedno si pred pisanjem pripravi koncept vsaj v alinejah.

- Pridruži se nam na delavnici!

Vabljeni na delavnico Maraton znanja: ne glej kot kura, ko pride matura

Prihodnji teden, natančneje v sredo, od osmih do dvanajstih se dobimo v dvorani MCC, kjer bomo preučili, kako se napiše dober esej za maturo in na interaktiven način obnovili pravilno rabo slovenskega jezika. Nikar ne oklevaj in se prijavi - če se udeležiš, dobiš tudi opravičilo.

Comments


bottom of page