top of page

Imaš dron? Potem moraš nujno preveriti tole!

Brezpilotni zrakoplovi, ki jih poznamo tudi kot drone, so že pred leti postali zanimivi za fotografe, snemalce, prevoznike manjših paketov, pa tudi kot igrače za osebno zabavo. Danes je njihova uporaba tako razširjena, da jih je potrebno regulirati, to pa pomeni, da jih lahko upravljate le pod določenimi pogoji.

Vir slike: Unsplash


Če je nekaj let nazaj brenčanje na glavo še koga med nami presenetilo in smo v strahu iskali zavetje pred strmoglavljenjem malih letečih stvorov v naši bližini, smo preletov z droni dandanes že tako navajeni, da v večini ne reagiramo več nanje. No, vsaj dokler se ne zavemo, da jih večina uporablja za snemanje ali fotografiranje, kar pa je brez našega privoljenja pravzaprav poseg v zasebnost. Zato so v letu 2021 v veljavo vstopile uredbe EU, ki so pričele regulirati rabo brezpilotnih zrakoplovov oziroma po domače dronov.


Predpisi za rabo brezpilotnih zrakoplovov nas varujejo na več načinov


Kot je januarja 2021 objavila informacijska pooblaščenka, "je [brezpilotna plovila ali drone] treba registrirati, če imajo senzorje, ki lahko zajamejo osebne podatke, kot so npr. kamere" (vir). Poleg tega v svoji objavi omenja tudi pomen uredb za fizično varnost in varstvo okolja, ki se jih ureja s prepovedanimi ali omejenimi geografskimi območji.


V ta namen je Javna agencija za civilno letalstvo Republike Slovenije objavila tudi video, ki prikazuje pogoje letenja brezpilotnih zrakoplovov.


Spoznaj osnove zakonodaje o upravljanju brezpilotnih zrakoplovov


Slišimo lahko veliko različnih informacij o uporabi dronov. Sploh, če ga imamo ali ga želimo imeti. Preden pa se odločimo za uporabo brezpilotnega zrakoplova z maso nad 249 grami, pa je nujno, da se dobro podučimo o pravilih, ki jih narekuje zakonodaja. Zato smo se odločili, da vam v sklopu zanimivih dogodkov, ki jih za vas organiziramo skozi vse leto, tokrat ponudimo delavnico o brezpilotnih zrakoplovih. Operaterji ali bodoči operaterji dronov pa ne boste spoznali le osnov zakonodaje o njihovem upravljanju, temveč se boste lahko preizkusili tudi v letenju.


Prijavite se na povezavi in se nam pridružite 15. 4. 2023 ob 14h v prostorih KŠOC. Več o dogodku preverite na Facebook-u.

Comments


bottom of page