top of page

Informativni dnevi 2019 - kaj vse je potrebno premisliti, preden izberem program?

Letos bodo informativni dnevi za vse bodoče dijake in študente 15. in 16. februarja. Kot smo vajeni že iz prejšnjih let, lahko za srednješolske programe pričakujemo 3 termine obiskov - na petek ob 9. in 15. uri ter v soboto ob 9. Visokošolski pa bodo v petek ob 10. in 15. uri in v soboto ob 10.

Formalnosti so jasne - vprašanje pa je, kateri program boste izbrali. Šol in smeri je namreč toliko, da jih niti ne moremo prešteti na prste obeh rok, termini za ogled pa samo trije! Prav zato je dobro, da najprej premislimo, kaj nas sploh zanima ter potem iščemo programe, ki nam to omogočajo. Pa vendar to ne bo edini faktor, ki naj vpliva na izbiro prihodnosti v izobraževanju, več jih navajamo v nadaljevanju ...

Kaj vse vpliva na izbiro šolskega oz. študijskega programa

Veliko je dejavnikov, ki nas usmerjajo na razpotju, sredi katerega se znajdemo po zaključku vsake od stopenj formalnega izobraževanja. Za osnovnošolce je to izbira srednje šole, za srednješolce pa izbira fakultete.

Res je sicer, da se nekateri usmerijo že kar na podlagi ocen in preteklih usvojenih znanj. Morda drugi na podlagi družinskega posla in ker vedo, kaj bodo počeli, ko se zaposlijo. Tretji pa nimajo pojma, kaj si sploh želijo in izpolnjujejo pogoje za vpis v praktično večino programov, ki so na voljo.

Pri odločitvi zato v praksi poleg zgoraj navedenih lahko pomagajo še naslednji faktorji izbire šolskega oz. študijskega programa:

  • doseženo število točk (in drugih pogojev) za vpis,

  • preizkusi za dokazovanje nadarjenosti,

  • oddaljenost od doma,

  • bližina javnega prevoza,

  • ker gredo tja prijatelji in sošolci (možnost obdržati ožji družben krog),

  • želje in priporočila staršev (so že oni obiskovali podoben program, poznajo koga v šoli itd.),

  • možnosti zaposlitve (npr. deficitarni poklici),

  • možnosti pridobitve štipendije, praktičnega izobraževanja,

  • zagotavljanje karierne usmeritve s strani izobraževalne institucije,

  • strošek študija (šolanja) - knjige, prehrana, bivanje itd.

Predlagamo vam, da pred izbiro tistih treh programov, ki si jih boste ogledali na informativnih dneh, “na vago” date vse, kar smo našteli. Najbolj pa vam na srce polagamo naslednje ...

Izbira izobraževanja je pomemben korak na življenjski poti. Lahko nam omogoči vesel skok v kariero, ki bo skladna z našim notranjim jazom in poslanstvom, ki ga ta prinaša. Lahko pa nas ustavi in nas pošlje po ovinku do cilja, ki si ga bomo nekoč prepoznali kot tistega, ki smo ga vedno želeli doseči, le da si za to nismo dali priložnosti. Zato naj bo naša izbira najprej srčna izbira. Šele nato se ozirajmo na vse ostale “praktične” kriterije.

Comentarios


bottom of page