top of page

Informativni dnevi - kam greš pa ti?

Informativni dnevi se nezadržno bližajo. Bodoči dijaki in študentje so ponovno postavljeni pred dejstvo, da bodo v dveh dopoldnevih in enem popoldnevu morali spoznati svojo pravo izbiro.


Vir slike: Unsplash


Ali pa tudi ne. Konec koncev je v digitalni dobi vse veliko lažje. Poleg osebnih obiskov srednjih šol in fakultet so učencem in dijakom zaključnih letnikov informacije za vpis v nekatere programe sedaj na voljo tudi na portalu informativni dnevi, ki je dostopen skozi vse leto.


Petek in sobota bosta morda odločilna - izberite preudarno


Nekateri se za šole, ki si jih bodo ogledali, odločijo glede na to, kam bodo šli ostali člani najožje družbe. Vendar pa to mogoče v primeru informativnih dnevov res ni najbolj pametno. Vsaj takrat ne, ko so njihovi interesi in plani za prihodnost drugačni od tistih, ki jih imajo najboljši prijatelji. Kam in kdaj torej?


Na informativne dneve za vpis v srednje šole in fakultete se odpravite 16. in 17. februarja 2024. Večina izobraževalnih ustanov bo dopoldanske predstavitve izvedla ob 10. uri v petek in soboto, popoldanske pa ob 15. uri v petek.


Kateri termin izbrati za kateri ogled? 


Pouk v srednjih šolah in predavanja na fakultetah običajno potekajo dopoldan, zato v primeru, da vas najbolj zanima sam potek programa in bi radi med obiskom tudi pokukali v učilnice ali predavalnice, lahko to najbolj zanesljivo opravite v petkovem dopoldanskem terminu. Vendar ne računajte preveč, da boste dogajanje med šolskim ali študijskim procesom v tako kratkem času dobro spoznali. Prav tako lahko vračunate še faktor informativnih dnevov, zaradi katerih se pouk lahko tudi prilagodi. Vseeno pa se splača, saj boste dobili občutek, kakšne so učne razmere med samimi kontaktnimi urami.


V petek popoldan in soboto dopoldan bo dogajanje v prostorih izbrane institucije že malo bolj ležerno ali celo veliko bolj mirno kot sicer. Več možnosti boste imeli za vprašanja in iskanje informacij pri pristojnih osebah. Ponavadi imajo srednje šole in fakultete narejene tudi predstavitve za programe, ki jih kljub zmanjšani učni aktivnosti, ne boste zamudili. Podobno kot za petek velja tudi za soboto.


Na informativne dneve na splet


Kar nekaj je slovenskih srednje in visokošolskih institucij, ki so se odločile svoje pogoje vpisa, predstavitev programov, dogodkov, priložnosti, tako v obliki besedil kot slikovnih in video informativnih vsebin, objaviti tudi na portalu, ki je prvič zaživel v obdobju omejevanj druženja zaradi koronavirusa. Seveda pa na zaslonu ni enako kot če stopite v pravo zgradbo, sedete v prave klopi in srečate prave ljudi, ki vas tako ali drugače prepričujejo, da vam res ne bo žal, če izberete prav njihov program.


Če informativne dneve slučajno zamudite, če izbrani programi ne omogočajo njihove virtualne različice ali če pa boste na njih ugotovili, da ravno programi, ki ste si jih odločili ogledati, sploh niso za vas, pa nikar ne skrbite. Tako srednje šole kot fakultete imajo strokovne službe, kjer lahko pridobite vse najpomembnejše informacije za vpis. Kar je najbolj važno, je to, da vprašate, kar vas zanima in res izberete tisto pot, za katero imate občutek, da vas kliče. Pa srečno!

Comentarios


bottom of page