top of page

Informativni dnevi se bližajo!

Informativni dnevi prinašajo prvi vpogled v srednje šole, njihove učne programe in dijaške domove. Prav tako bodočim študentom prinašajo možnost prve seznanitve z višje in visokošolskimi programi prve in druge bolonjske stopnje. Za letošnje devetošolce maturante in diplomante bodo javni izobraževalni zavodi odprli svoja vrata v petek, 9. 2. in soboto, 10. 2. 2018. Programe, razpisane pred kratkim, si boste torej lahko ogledali že ta konec tedna.

V srednji šoli že malce bolj vemo, kaj si želimo in je zato naša poklicna usmeritev že precej bolj jasna. pa še potem se včasih izpisujemo, prepisujemo, prekvalificiramo ... Kako težko pa mora biti pri izbiri devetošolcu, ki je tik pred tem, da se odloči za svojo prihodnost? Iti tja, kamor gre večina sošolcev ali tja, kamor pravijo starši, da je treba? Na poklicno, tehnično, vajeniško srednješolsko usposabljanje? Na gimnazijo, da bomo lahko potem šli naprej na univerzo? Ali pa na gimnazijo, ker še tako ne vemo točno, kaj bi sami s sabo … ja, vsi smo bili tam.

Izbira ni enostavna, saj nas iz različnih razlogov vleče na različne strani. Nismo še vajeni poslušati svojih src, ker moramo poslušati vse druge, ki za nas skrbijo in nas vzgajajo. Lahko pa vsaj gremo pogledat, kam bomo zahajali naslednjih nekaj let in nas morda kateri od programov le toliko prepriča, da bomo vedeli, da smo izbrali prav. Zato pa so informativni dnevi!

Informativni dnevi za vpise v 2-, 3- ali 4-letne srednješolske programe ter višje in visokošolske programe bodo 9. in 10. februarja 2018

Slovenski javni srednješolski sistem nudi različne programe. Kot nam je znano že nekaj let, imamo na voljo 2-letno nižje poklicno izobraževanje, 3-letno poklicno izobraževanje, 4-letno strokovno izobraževanje ter gimnazijo. Slednja dva nudita zaključek programa s poklicno oziroma splošno maturo ter nadaljnje izobraževanje, prva pa sta namenjena neposredni pripravi na delovno mesto.

Najnovejša je različica triletnih programov SPI, ki jih lahko opravljate v vajeniški obliki - to pomeni, da vsaj polovični del programa preživite kar v praksi, torej pri delodajalcu-mentorju in za to dobite tudi denarno nagrado. V okviru vajeništva se lahko izobrazite za poklice oblikovalec kovin – orodjar, gastronomija in hotelirstvo, mizar, kamnosek, papirničar, strojni mehanik, slikopleskar, steklar. Šole, ki jih nudijo pa najdete na spletni strani GZS, namenjeni prav vajeništvu.

Maturantje pa boste izbirali med številnimi višjimi in visokošolskimi izobraževalnimi programi, ki še vedno na stežaj odpirajo svoja vrata. Bodite pozorni na vse tiste malenkosti, ki vam študij in potem tudi zaposlitev, lahko precej olajšajo. Na primer, preverite, koliko študentov uspešno zaključi program ter koliko se jih nato lahko zaposli. Vprašajte, če fakulteta nudi karierni center ter pomoč pri iskanju zaposlitve. Pozanimajte se, kakšno je sodelovanje med študenti in profesorji ter kakšni so pogoji za izmenjavo v tujini.

Drugi pomembni datumi za devetošolce in maturante

Vpisi v srednješolske programe bodoče dijake čaka 5. aprila, mesec prej, 5. marca, pa se je potrebno prijaviti za opravljanje preizkusov nadarjenosti ter izpolnjevanja športnih pogojev za programe, ki to zahtevajo. Povratno informacijo o zasedenosti mest boste devetošolci prejeli že 10. aprila, nato pa boste imeli možnost prijave še prenesti.

Prvi vpis na fakultete bodo potekali od jutri pa vse do 30. marca 2018. Do takrat boste morali že vedeti svoje prve tri izbire, ki jih boste navedli na vpisnem obrazcu. Preizkusi znanj pa bodo med od 25. junijem in 6. julijem 2018.

KŠOC-evci vsem želimo, da bodo informativni dnevi koristni in vaše izbire za nadaljnjo poklicno usmeritev v skladu z vašimi srci!

Comments


bottom of page