top of page

Izkoristi izolacijo za zaključno delo

Malo za šalo, precej pa zares. Dva tedna prisilnega dopusta, ki nas čakata, sta kot nalašč, da jih izkoristimo tudi za kaj bolj koristnega kot objavljanje zalog wc-papirja in makaronov na Facebook-u. Morda za to, da končno napišemo dispozicijo, naredimo tisto statistično analizo ali celo dokončamo svoje zaključno delo.

Vir slike: Unsplash

Izkoristite virtualne baze znanja

Spletne učilnice se že aktivirajo po fakultetah, ki so prejšnji teden postopoma pričele z zapiranjem svojih vrat, sedaj pa so že vse popolnoma zaprte. VPN povezave nam omogočajo dostope do spletnih knjižnic, baz člankov in drugega strokovnega gradiva, mentorji so prav tako svoje delo preselili v virtualni svet … zakaj torej ne bi izolacije izkoristili, da končno zberemo gradivo za svoje zaključno delo?

Prav zbiranje literature je namreč tisti del, ki mnogim študentom povzroča preglavice. “Ja, temo imam, literaturo bom že našel …” ni najboljše vodilo. Sploh na prvi in drugi stopnji ni dobro, da se odločite “odkrivati toplo vodo”. Ko si zamislite smer svojega raziskovanja raje najprej preverite, kaj z vašega področja obdelujejo strokovnjaki, raziskovalci in akademiki z vsega sveta in nato iz zbranih informacij dokončno oblikujte svojo tezo.

Izkoristite splošen dolgčas za ankete in intervjuje

Kdaj, če ne sedaj je pravi, čas da ljudi zasujete z neskončnimi anketami? Ne dovolite, da vas prehitijo telefonski prodajalci, ampak pozornost in dolgčas svojih informantov izkoristite za potrebe raziskave. Tudi intervjuje lahko opravite po telefonu - pazite le, da ko uporabljate pripomočke za snemanje klica, na to intervjuvance tudi opozorite. Sedaj moramo tako biti doma in bo ljudem hitro zmanjkalo izgovorov, zakaj se nimajo časa ukvarjati z vašimi vprašanji. Morda bo komu celo všeč malo pozornosti in bo vaše “gnjavljenje” vzel kot razvedrilo in popestritev. Resničen stik z resničnimi ljudmi ni precenjen in izolacija to kmalu tudi pokaže.

Izkoristite obilico svojega časa in že končajte enkrat to diplomo :)

V tem času, ki je res precej neprijeten, bo marsikdo med nami našel priložnost, da postori kaj koristnega. Počisti stanovanje ali sobo, pobriše brskalno zgodovino, prebere prave FB prijatelje od nepravih … lahko pa tudi končno dokonča svojo diplomo ali magisterij. Ni potrebno, da se zasujete z delom. Izkoristite dneve tudi za počitek. A vseeno, dajte si določen čas vsak dan, ki ga boste namenili študiju. Pa naj bo to diploma, magisterij, seminarska naloga ali učenje za izpit. In ko bo vse skupaj končno za nami, boste imeli občutek, da za nekaj pa so ti prisilni prosti dnevi le bili koristni.

P. s. Upamo, da ste dobro.

P. p. s. Pazite nase.

Comments


bottom of page