top of page

Izredna pravila bivanja v študentskih domovih

Tudi študentski domovi so podvrženi priporočilom za preprečevanje širjenja okužbe. Študentski domovi v Ljubljani in Mariboru so že objavili pravila za novo študijsko leto, ki se jih morajo študenti in študentke dosledno držati. Izvajanje pravil se bo tudi preverjalo z notranjim nadzorom, kršitve strožjih prepovedi lahko pomenijo tudi suspenz.Vir slike: Unsplash


Študentski domovi Univerze v Mariboru so nova izredna pravila objavili 9. septembra, Študentski dom Ljubljana pa 11. septembra 2020.


Izredna pravila za preprečevanje širjenja okužbe v ŠDL in ŠDUM


Študentski domovi v Ljubljani in Mariboru so morali iz naslova jesenskega vala rasti okužb s Covid-om sprejeti nova izredna pravila. Ta so v večini podobna ostalim; razkuževanje rok, nošenje maske v zaprtih prostorih (do sobe), individualna uporaba dvigala … V mariborskih študentskih domovih priporočajo medosebno razdaljo vsaj 1,5 metra, v ljubljanskih 2 metra.


Izjava je pogoj za podaljšanje bivanja v ŠD


Poleg standardnih pa so v študentskih domovih pravila prilagojena tudi posebnostim tamkajšnjega bivanja. V študentskih domovih bodo lahko bivali samo tisti, ki bodo izpolnili posebno izjavo, s katero bodo zagotovili, da so upoštevali pravilo glede simptomov oz. znakov okužbe s koronavirusom. Torej vsakdo, ki želi v ŠD bivati, mora s podpisom da v preteklih dveh tednih ni imel nobenih simptomov oz. je bil zdrav, prav tako ni bil v stiku z osebo, ki bi kazala navedene znake. Obenem zagotavlja, da bo v primeru znakov okužbe takoj ukrepal(-a) skladno z navodili za primer ukrepov v primeru znakov bolezni. Za ŠDUM izjavo izpolnite elektronsko z identiteto UM, za ŠDL pa vse v zvezi s svojo izjavo ustrezno uredite po e-pošti.


Skupni prostori in izvajanje karanten


Pravila v skupnih prostorih, kot so hodniki, stopnišča, kuhinje, fitnesi, glasbene, likovne sobe, učilnice … zahtevajo nošenje maske in največje število ljudi, ki lahko zagotavljajo minimalno medsebojno razdaljo - podrobna pravila glede na velikosti prostorov navaja vsak ŠD v uradnih navodilih. Na primer v kopalnici je lahko po pravilih ŠDUM le ena oseba naenkrat, po pravilih ŠDL pa velja za toaletne prostore enako pravilo kot pri ostalih skupnih prostorih. Pomembno je vedeti tudi, da se v kuhinji posode ne sme puščati oziroma jo je potrebno sproti pomiti in pospraviti.


Druženja in zabave so prepovedane, prav tako prehajanje med domovi, obiski in prenočevanje zunanjih oseb. Neupoštevanje pomeni hujšo kršitev.


Izvajanje karanten je v študentskih domovih prepovedano zaradi premajhnih kapacitet, še posebej opozarjajo tako pri ŠDL kot ŠDUM.


POMEMBNO:

Zgoraj predstavljena pravila so povzeta po uradnih dokumentih obeh organizacij na dan 23. 9. 2020 in v zvezi z njihovo veljavnostjo ter morebitnimi spremembami velja preveriti uradni spletni mesti ŠDL ali ŠDUM.


Comments


bottom of page