top of page

Je bolje biti prepričan ali dvomiti vase?

Vam gre na živce, ko vam vsi govorijo, da bo vse super, edino, kar potrebujete je zaupanje vase? Hja, nismo vsi mojstri samozavesti in logično je, da tisti, ki jim večkrat uspe, bolj verjamejo vase. Morda včasih celo preveč ...

Saj poznate rek, da kdor visoko leta, nizko pade? Čeprav se ga velikokrat “zlorablja” v škodoželjne namene nevoščljivcev, ga je dobro kdaj vzeti tudi resno. Morda bi nam, če bi podvomili vase, to pomagalo, da ne spregledamo kakšne malenkosti, ki bi lahko spodbila naš načrt ali pa celo najde kakšno rešitev, ki nam bi situacijo precej olajšala. Kaj pa pri učenju? Vpašanje o (pretirani) samozavesti smo si v kontekstu premagovanja študijskih izzivov enkrat že zastavili, danes pa skušajmo najti tisto pravo mero dvoma vase, ki nam pomaga napredovati, a nas ne ustavi na poti do cilja, ki smo si ga zadali.

Dvom vase je vedno bil negativna kategorija

Je nekaj, kar je narobe. Česar se moramo znebiti. “Motivacijski govorci”, “life coachi” in drugi “guruji osebnostne preobrazbe” v splošnem pravijo, da moramo dvom dati na stran in zaupati vase in v svoj cilj. Da se bo ostalo že zgodilo. Pa se bo res? Seveda je to mogoče, sploh če bomo imeli srečo. In res je tudi, da ima dvom vase lahko destruktiven učinek; nam prepreči, da bi sploh uspeli, ker svoje sposobnosti tako podcenjujemo. A vendar podcenjujemo pomen konstruktivnega dvoma vase. Kaj to sploh je?

Konstruktiven dvom nam lahko prinese še večji uspeh

Poglejmo si na primeru, ko opravljamo izpite. Recimo, da se odpravljamo na izpit, ki ga bomo imeli čez dva tedna. Kadar smo prepričani, da bomo izpit opravili brez ali z zelo malo predhodnega dela, bo motivacija za učenje minimalna in verjetno se študijskega gradiva ne bomo dotaknili, saj se bomo raje ukvarjali s čim drugim. Kadar pa bomo dvomili o svojem znanju, nas lahko konstruktiven dvom prepriča, da bomo začeli delati prej, bolj dosledno in natančno. To bo zmanjšalo stres in nam prihranilo kakšno neprespano noč, pa še več se bomo naučili.

Realno zavedanje samega sebe in svojih sposobnosti torej vključuje tudi dvom vase. Le ko bomo realno pogledali na svojo situacijo, si bomo lahko realno zastavili cilj in začrtali pot do njega. Kajti morda bomo le tako dosegli tisto, kar je vredno doseči. Zato ne čakajmo na samozavest, le prijavimo se na zadnje letošnje izpite in se vržimo v knjige. Izpitno obdobje je že tu!

Comments


bottom of page